ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ekofin välkomnar åtgärder mot skattefusk

EU:s finansministrar välkomnade EU-kommissionens åtgärdspaket mot skattefuskande företag, som både ska gynna ärliga företag och fylla statsbudgeten.

"Poängen är att öka skatteintäkter totalt sett. Men det blir också en mer rättvis konkurrens mellan företag som vill göra rätt för sig och företag som lägger väldigt mycket resurser på att inte betala skatt", sa finansminister Magdalena Andersson till journalister.

EU-kommissionens vice ordförande för EMU Valdis Dombrovskis sa att mellan 50 och 70 miljarder euro går förlorade varje år för EU-ländernas statskassor.

Men många finansministrar ställde sig frågande till kommissionens snabba tidsplan för paketet.

"Från svensk sida har vi tyckt att man behöver få tid att analysera förslagen så att reglerna blir så bra som möjligt", sa Magdalena Andersson.

Kommissionens förslag från den 28 januari innehåller begränsningar av ränteavdrag inom en koncern, uttagsskatt då tillgångar flyttas till ett annat land, rapportering av vinst land för land, samt harmonisering av EU-länders skatteavtal med tredjeland.

Vid finansministrarnas första diskussion om paketet fredagen gick de inte in i detaljerna i paketets olika delar.

Sverige är tveksam till harmoniseringen av skatteavtalen.

"För oss är inte mervärdet uppenbart. Bilaterala avtal för att ackommodera lagstiftningen som finns i dessa två länder, mellan till exempel Sverige och Chile eller Sverige och Nya Zeeland", sa Magdalena Andersson.

Tyck till