ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bostadshetsen växlar ner

  • Foto: Tomas Oneborg /TT

De senaste månadernas inbromsning på bostadsmarknaden höll i sig i januari, visar färska siffor. Flera mäklare som Di har talat med vittnar om en lugnare marknad.

Di har vid flera tillfällen rapporterat att bostadsmarknaden växlat ned några hack. Även om priserna fortfarande är skyhöga och många bostäder säljs långt över utgångspris är det inte samma hårda tryck som för några månader sedan.

Både bostadsrätts- och villapriserna steg visserligen i januari och ligger nu på de högsta nivåerna någonsin. Men justerat för säsongseffekter handlar det om en blygsam ökning på 0,5 procent i januari, enligt Valueguard. Svensk Mäklarstatistik rapporterar om stillastående priser den senaste månaden.

”Det är inte lika hysteriskt som tidigare, det är lite lugnare”, säger Peter Yllmark, vd på mäklarföretaget Era.

Mäklarhusets vd Erik Wikander är inne på samma linje.

”Det tar lite längre tid att sälja, det är inte lika hetsiga budgivningar och det är lite färre budgivare”, säger han och tillägger att det är färre bostäder som säljs före visning.

Räknat på tre månader har bostadsrättspriserna stigit med 1,9 procent, medan villapriserna gått upp med 2,5 procent, enligt Valueguard.

”Om man tittar hos oss har januari varit en okej månad, men inte exceptionellt bra. Trenden att vi har en mer normal bostadssituation håller i sig”, säger Erik Wikander.

Den försiktiga inbomsningen har föregåtts av kraftiga varningssignaler från olika experter och bedömare.

Fler av dem efterlyser åtgärder som dämpar priserna, som till exempel en nedtrappning av ränteavdraget. Samtidigt beslutade Riksbanken på torsdagen att sänka reporäntan, vilket bekymrar Erik Wikander.

”Det skickar motstridiga budskap och riskerar att elda på bostadspriserna. Det har aldrig varit billigare att låna”, säger han.

Peter Yllmark tror att priserna kommer att vara fortsatt stabila den närmsta tiden och förväntar sig inte några stora svängingar åt något håll.

På längre sikt är det avgörande att få bukt med den stora brist på bostäder som råder på många håll i landet, tror han.

För några veckor sedan hade regeringen sitt första möte med alliansen och Vänsterpartiet om bostadspolitiken, där syftet är att krafigt öka byggandet.

Peter Yllmark välkomnar särskilt att flera partier öppnat för att sänka reavinstbeskattning, även kallad flyttskattten.

”Man måste öka rörligeheten bostadsmarknaden, det räcker inte att bygga bort bostadsbristen”, säger han.

Fotnot: Så här skriver Valueguard i en kommentar till siffrorna i nedanstående tabell. ”Januari har även tidigare år haft en stark prisutveckling jämfört med december. Det är inte heller ovanligt att villaindex stiger mer än bostadsrättsindex i januari. Sedan 2005 har index ökat samtliga januarimånader både för bostadsrätter och för villor i riket som helhet. Justerat för säsongseffekten är uppgången i det övergripande Sverigeindexet HOXSWE 0,5 procent.”

Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta! (Extern tjänst)

Prisutveckling januari 2016 (%)

Bostadsrätter 1 månad 3 månader 12 månader
Sverige 2,1 1,9 16,2
Stockholm 1,6 1,1 15,8
Göteborg 2,2 1,9 17,0
Malmö 4,1 2,2 16,2
Villor 1 månad 3 månader 12 månader
Sverige 3,9 2,5 13,6
Stockholm 5,5 3,6 18,5
Göteborg 0,6 1,8 12,4
Malmö 1,6 2,1 10,1
Källa: Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index
Tyck till