ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bankerna bromsar prisrally på bostäder

  • Foto: Tomas Oneborg /TT

Den senaste statistiken för priser på bostäder visar att priserna inte längre ökar utan har planat ut. Men det är inte kunderna som ligger bakom prisutvecklingen – det är bankerna.

Bostadspriserna har klättrar till rekordhöga nivåer i hög takt. Färsk statistik från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter i hela Sverige stått stilla de senaste tre månaderna. I centrala Stockholm har till och med priserna på bostadsrätter backat med en procent.

Men det är inte konsumenterna som ligger bakom utvecklingen – det är bankerna.

”Hos bostadsköpare är betalningsviljan fortfarande enorm på grund av bostadsbristen. Att mäkta med räntebetalningar är heller inga problem nu när räntan är så låg”, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson.

I stället är det bankerna som dragit i bromsen och de nu stoppar kunder från att låna alltför stora belopp i förhållande till deras inkomst. Till exempel får kunder i SEB endast låna fem gånger bruttoinkomsten och banken säger nej till var tionde bolåneansökan i storstäderna, uppgav vd:n Annika Falkengren i samband med att den senaste kvartalsrapporten presenterades i början på februari.

”Bankerna ligger långt före politikerna”, säger Johan Nordenfelt.

Han pekar på att bankerna dragit i lånebromsen då man dels vill undvika framtida kreditförluster och dels undvika att politikerna tar initiativ till oönskade regleringar som går in och petar i bankernas verksamhet.

”Man kan säga att det inte är politikerna, utan bankerna är de som tar ansvar för hushållen och deras ekonomi”, säger Johan Nordenfelt.

Då priserna på bostäder stigit väldigt snabbt och till höga nivåer i Sverige, framför allt i storstadsområdena. 2015 steg exempelvis priserna på bostadsrätter med 16 procent sett till hela Sverige.

”Politikerna har även bidragit till prisrallyt genom att inte reformera bostadsmarknaden samt sänkt reavinst- och fastighetsskatt", säger Johan Nordenfelt.

Men det är orimligt att vänta sig en prisuppgång i samma takt för all framtid.

”Nu får vi i stället en tydligare koppling mellan löneutvecklingen och priserna på bostäder vilket jag tror är sunt”, säger Johan Nordenfelt.

Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta! (Extern tjänst)

Tyck till