ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Avtovaz ber ägarna om räddning

  • Bo Andersson, vd för ryska biltillverkaren Avtovaz. Foto: Claes-Göran Flinck

Den ryska biljätten Avtovaz, med svenske Bo Andersson som vd, står vid ruinens brant. Efter att ha rapporterat ytterligare miljardförluster hoppas nu ledningen att ägarna ska komma till undsättning.

Rysslands största biltillverkare gjorde en förlust om 73,8 miljarder rubel i fjol, motsvarande 7,8 miljarder kronor. Förlusten trefaldigades alltså från 2014 års minusresultat på 25 miljarder rubel. Intäkterna föll i sin tur med 8 procent till 18,6 miljarder kronor.

Ledningen varnar nu för att det i och med marknadsutsikterna är tveksamt om koncernen klarar sig undan konkurs utan hjälp från ägarna. De två största ägarna är Renault med 50 procent och Nissan med 17 procent.

”Det här är bolagets största förlust sedan det började rapportera enligt internationell standard”, säger Vladimir Bespalov, analytiker på VTB Capital i Moskva, till Bloomberg.

Bilförsäljningen i Ryssland rasade med 36 procent under fjolåret då sanktionerna i spåren av Ukrainakonflikten och kollapsade oljepriser slog hårt mot rubeln och landets ekonomi. Landet befinner sig nu i den mest långvariga recessionen sedan Vladimir Putin tillträdde 2000.

Avtovaz, som tillverkar bilmärket Lada, sysselsätter cirka 44.000 personer.

Tyck till