ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Återhämtning på Europabörserna

Återhämtning är temat för fredagshandeln på de ledande Europabörserna. En uppsving i oljepriset bidrar till ett starkt sentiment och starkast går bank- och råvaruaktierna.

Börserna i London, Frankfurt och Paris är upp med omkring 1,6-1,7 procent vardera.

Priset på råolja är under förmiddagen upp med drygt 4-5 procent, efter att ha backat stort tidigare i veckan. Priset på Brentoljan ligger nu vid 31,59 dollar fatet medan WTI-oljan handlas vid 27,35 dollar per fat.

På morgonen släpptes tysk statistik över KPI i januari som var i linje med förväntningarna, likaså innehöll de preliminära BNP-siffrorna inga större överraskningar.

De preliminära BNP-siffrorna för fjärde kvartalet för EMU inkom också i linje med förväntningarna. Utfallet för industriproduktionen i EMU-länderna i december var som väntat svagare än väntat, då flera stora EMU-länder redovisat svag industriproduktion tidigare i veckan.

På bolagssidan tar bank- och råvarusektorn igen delar av de förluster som sektorerna dragits med tidigare i veckan. Enligt Stoxx 600-sektorindex är bankerna upp med 4,3 procent medan råvarusektorn stiger 6,5 procent.

Bland bankerna stiger Deutsche Bank nära 11 procent, Barclays är upp med 4,7 procent och BNP Paribas stiger med 3,2 procent.

I gruv- och smältverkssektorn stiger Glencore 7,3 procent, BHP Billiton +6,5 procent medan Rio Tinto är upp med 6,0 procent.

GN Store Nords resultat för det fjärde kvartalet förbättrades mot samma period i fjol. Bruttomarginalen blev dock något lägre. Samtidigt spås en högre tillväxt och vinst för 2016. Aktien stiger nära 12 procent.

Rolls Royce resultat och försäljning var något sämre än i fjol. Bolagets styrelse halverar utdelningen för helåret samt för kommande halvåret och vill hellre investera pengarna i verksamheten. Bolaget har pressats av dåliga nyheter under en längre tid och frånvaron av nya dåliga nyheter i rapporten bidrog till att lyfta aktien 13 procent.

Thyssenkrupps resultat kom in svagare än väntat och bolaget upprepade utsikterna för 2016. Aktien är upp med 2,1 procent.

Senare under dagen väntas delårsresultat från Arcelor Mittal. Aktien är upp 6,4 procent inför rapporten.

Tyck till