ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Andersson: Svårt få EU-pengar för flyktingmottagning

  • Foto: TT

Finansminister Magdalena Andersson hyser ingen större optimism om att få kompensation från EU-budgeten för Sveriges höga kostnader för flyktingmottagningen.

Det sa hon till journalister efter ekofinmötet.

Vid ekofinmötet samtalade hon med Österrikes finansminister Hans Jörg Schelling, som har rest sådana krav. Österrikes merkostnad har varit 600 miljoner euro, förklarade han på torsdagen.

Magdalena Andersson underströk att förstahandsalternativet är att få i gång en solidarisk omfördelning av asylsökande mellan EU-länderna så att inte bara Sverige, Österrike och Tyskland behöver ta huvudansvaret.

"Det är det viktigaste spåret. Men givet verklighet här och nu så förstår jag att han tycker att det kan vara rimligt att få stöd ur EU-budgeten", sa hon.

Hon är dock tveksam till att några riktigt stora belopp skulle kunna komma i fråga eftersom mycket pengar i EU-budgeten är uppbundna.

"Vägen framåt är inte alldeles enkel", sa finansministern.

På fredagens ekofinmöte diskuterade EU:s finansministrar också EU-budgetens riktlinjer för 2017. Sverige förespråkade goda marginaler i budgeten som beredskap för oförutsedda händelser, liknande flyktingkrisen.

EU kan betala ut i sammanhanget mindre belopp. Den 23 december delade EU:s Asyl, migration och integrationsfond (AMIF) ut 35 miljoner euro till Sverige för flyktingmottagning 2015. Det var den hittills största utbetalningen av nödmedel från AMIF.

Tyck till