ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ägare: Man känner sig förd bakom ljuset

  • Anders Oscarsson, AMF:s ägaransvarige. Foto: AMF

Varken ordförande i Sparbanksgruppen Lennart Anderberg eller AMF:s ägaransvarige Anders Oscarsson var medvetna om att Swedbank anmält vd Michael Wolf till Finansinspektionen.
"Man känner sig förd bakom ljuset", säger Anders Oscarsson.

I går eftermiddag bekräftade Swedbank att banken anmält den sparkade vd:n Michael Wolf till finansinspektionen, efter att banken identifierat transaktioner som enligt banken kan antas utgöra brott. Finansinspektionen har sedan överlämnat anmälan till Ekobrottsmyndigheten som fattar beslut om en eventuell förundersökning.

Dagens industri avslöjade nyheten tidigare under dagen.  Men storägare känner sig förda bakom ljuset.

”Jag är lika chockad som alla andra. Jag måste samla mig för att säga något”, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig på AMF som samlar ett 4-procentigt ägande i Swedbank.

Anders Oscarsson säger vidare att Swedbanks storägare inte fick någon information om anmälan till Finansinspektionen under ägarmötet i onsdags med bankens ordförande Anders Sundström. Anders Sundström förklarade då att den främsta anledningen till att vd:n fick sparken var bankens låga kund- och medarbetarnöjdhet. Men på fredagseftermiddagen efter Di:s avslöjande, förklarade ordförande att anmälan till Fi spelade roll för tidpunkten när vd sparkades.

”Anders Sundström säger att banken haft yppandeförbud men på fredagen när Dagens industri avslöjar nyheten, då är det tydligen okej att bekräfta den. Man känner sig förd bakom ljuset”, säger Anders Oscarsson.

”Det minsta man hade kunnat kräva var att man angav att det fanns ytterligare skäl som man på grund av banksekretess inte kan berätta. Vi aktieägare har ju fått klä skott för den snabba hanteringen, i form av kursnedgången samt ett varumärke som tar ytterligare skada”, säger Anders Oscarsson

 Lennart Anderberg, ordförande i Sparbanksgruppen som samlar sparbankerna och stiftelsernas 9-procentiga ägande i Swedbank, är också förvånad.

”Det här visste jag inte om. Det är väldigt överraskande”, säger han.

Lennart Haglund, vice ordförande i Sparbanksgruppen, uttrycker också förvåning.

”Jag är rädd om Swedbank och varumärket. Det är klart att det är djupt tragiskt om det är så”, säger Lennart Haglund

Tyck till