ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

USA-börser: Opec gav återhämtning

Tack vare en rejäl återhämtning i oljan, lyckades Wall Street återhämta en stor del av sin initiala nedgång men stängde ändå i rött med bank som sänke.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 1,6 procent lägre vid 15.658. S&P 500 sjönk 1,2 procent till 1.828 efter att ha varit ned 2,2 procent. Tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,4 procent till 4.266.

Omkring 1.100 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 2.600 miljoner aktier omsatts.

Sessionen startade med rejäla utförsäljningar på oro för att ansträngningarna från världens centralbanker inte kommer bita på den avtagande ekonomiska tillväxten. Ett rykte om att Opec är redo att diskutera oljeproduktionen stärkte oljan rejält, vilket gav bränsle till börsen. Tungviktarna Exxon och Chevron vände initiala minusnoteringar till att stänga marginellt på plus.

"Oro för hur effektiva centralbankens lättnader är, är det stora orosmolnet nu. Det är ett stort gap mellan vad Fed kan tänkas göra, vad de säger att de ska göra och vilka förväntningar som marknaden har. Den här Fed-osäkerheten påminner om förra sommaren", sa Leo Grohowski, chefsinvesterare vid BNY Mellon, till Bloomberg.

Flera stora teknikbolag lyckades också vända sina minusnoteringar till stängningar på plus. Facebook, Google och Microsoft ökade knappa procenten vardera.

Trots den förbättrade riskviljan tyngde bank fortsatt börsindexen med Bank of America och Citigroup vid minus 6 procent vardera. Finans var således sämst presterande inom S&P500, sektorn är ned cirka 17 procent sedan årsskiftet.

Vidare rasade Boeing 6 procent på ett rykte om att flygplanstillverkaren står inför en SEC-utredning kring oegentligheter i redovisningen av 747 och Dreamliner.

Svagt gick också Mylan som stängde vid minus 19 procent, det största dagliga tappet sedan 2008. Läkemedelsbolagets köp av svenska Meda beskrevs av en investerare, som Bloomberg News citerade, som "värdeförstöring". Premien var nära 100 procent i ett bud som består av 80 procent kontanter och 20 procent aktier.

"Företaget fortsätter att ta värdeförstörande beslut. Vi förstår helt enkelt inte flera av de beslut som Mylan tagit de senaste 18 månaderna. Priset man betalar för Meda har låg jämfört med andra potentiella alternativ är inte vettigt", skrev Ken Cacciatore, analytiker vid Cowen Group, i en notering.

Bättre gick det för Spotify-konkurrenten Pandora Media som rusade 8 procent. Enligt rykten har bolaget anlitat Morgan Stanley för att försöka hitta potentiella köpare då konkurrensen från Spotify och Apple ökat.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 3 punkter till 1,63 procent.

Tyck till