ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Ulf Petersson: Budet på Meda hamnar på rekordnivåer

Budet på Meda från den amerikanska Mylan är det näst högsta budet i svensk företagshistoria efter Volkswagens köp av Scania i början av 2014. Budet värderar Meda till 60 miljarder kronor.

Den exakta prislappen avgörs av hur Mylanaktien utvecklas på New Yorkbörsen under budtiden. Konstruktionen tillhör inte de enklaste. Men i korthet erbjuder Mylan 132 kronor per Medaaktie plus 0,386 Mylanaktier per Medaaktie. Räknat på gårdagens dollarkurs och Mylankurs är värdet just nu 162 kronor per Medaaktie. Det finns ett golv i erbjudandet som gör att även om Mylanaktien skulle packa ihop fullständigt kommer inte budet att understiga 152 kronor. Skulle Mylanaktien stiga på börsen är budet maximerat till 165 kronor per aktie. 

Konstruktionen gör att Medaaktien i skrivande stund handlas till 147 kronor. Det är inte riktigt i nivå med de maximala 165 kronorna men ändå en riktigt bra budpremie sett till att Meda stängde på 86 kronor på onsdagen. Räknat på lägstakursen uppgår budpremien till 77 procent och maximalt kan budpremie landa på 92 procent.

Det händer då och då att nya budgivare ger sig in i leken och i just läkemedelssektorn har det förekommit budstrider. I Medas fall ser dock affären redan ut att vara i hamn. De två storägarna, Stenafamiljen och den italienska familjen Rovati, har förbundit sig att sälja till Mylan och med tanke på budpremien och att man kan anta att Meda har sonderat terrängen ordentligt efter andra potentiella budgivare de senaste två åren sedan Mylan sist ville köpa Meda torde inte någon ny friare dyka upp från sidlinjen.

Budet är riktigt bra. Senast Dagens industri analyserade Medaaktien var i januari i form av en uppföljning av Veckans Aktie. Vi satte i analysen ett motiverat värde på Medaaktien på 140 kronor. Skälet till att Mylan är beredd att betala som högst 165 kronor eller 60 miljarder kronor för Meda är att det hoppas uppnå synergier inom distribution och försäljning genom att erbjuda Mylanprodukter på Medamarknader och vice versa.

Det är tråkigt att ett mycket framgångsrikt läkemedelsbolag som Meda försvinna från Stockholmsbörsen. Det är dock en del i spelet när bolag börsnoteras och som Medas före detta vd och dåvarande ordförande Bengt Åke Eriksson sade till DI i maj 2014 efter att Meda hade avvisat budet från Mylan: 

”Men som min svärfar brukade säga. Det finns ingen mur så hög så att inte en åsna med en säck fullpackad av guld kan hoppa över den”. 

I Meda var häcken 165 kronor hög. 

Tyck till