ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stefan Ingves: "Ovanliga tider"

Låga räntor hos omvärldens centralbanker och ännu trögare inflationsuppgång än tidigare beräknat, trots att Sveriges konjunktur är stark. Så motiverar riksbankschefen Stefan Ingves räntesänkningen med 0,15 procentenheter till minus 0,50 procent.

”Det är mycket ovanliga tider”, säger Stefan Ingves.

Svensk konjunktur är god, men inflationen har svårt att ta fart. I omvärlden vissnar tillväxtutsikterna, allt fler av världens stora centralbanker sänker till minusränta och oljepriset har fortsatt att falla, konstaterar riksbankschefen.

Riksbanken motiverar sin nya sänkning till historiskt låga minus 0,50 procent med att inflationen nu ser ännu trögare ut än vad man tidigare räknat med.

”Jag kan inte ändra på världen. Men vi får göra så gott vi kan för att få upp inflationen i till målet 2 procent, under ordnade former”, säger Stefan Ingves.

Inflationsmålet 2 procent uppnås inte förrän 2017 enligt Riksbankens nya prognos. I december bedömde Riksbanken att målet skulle nås i oktober i år.

”Inflationen kommer att ligga under vårt inflationsmål ännu en tid. Den här sänkningen är inget självklart beslut. Men vi gör det här för att försvara förtroendet för vårt inflationsmål”, fortsätter Stefan Ingves.

Jämför bolån - hitta bästa möjliga ränta (Extern tjänst)

Tyck till