ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Sanders och Clinton uppvaktar minoriteter

Bernie Sanders och Hillary Clinton slipar knivarna. På spel står de för Demokraterna i USA så viktiga minoritetsrösterna.

Direkt efter storsegern i New Hampshires primärval reste Sanders till New York för att träffa medborgarrättsledaren och pastorn Al Sharpton, en man som har stort inflytande över hur svarta röstar. Inga utfästelser gjordes, men Sharpton sade till CNN att det varit ett mycket trevligt möte.

Både Iowa och New Hampshire, som hittills sagt sitt i primärvalsprocessen, har huvudsakligen vita befolkningar. Men nu väntar drabbningar i Nevada och South Carolina, med en stor andel spansktalande och svarta.

"Det är bra att Sanders tar upp frågor som inkomstskillnader och reform av rättssystemet. Men var är rasaspekten i hans resonemang", frågar sig predikanten Edward Ducree, som TT möter i South Carolina.

Liksom många andra i den svarta befolkningen här, som utgör nästan en tredjedel av delstatens invånare, följer han noga debatten mellan de två under natten till fredagen svensk tid. Åtgärder för att komma till rätta med den svåra relationen mellan svarta och landets poliskår samt minskad fattigdom i städerna är viktiga för Ducree när han röstar.

Sanders har medvind efter framgångarna i New Hampshire — dygnet efter storsegern fick hans kampanj in hela 6 miljoner dollar i bidrag. Clinton, å sin sida, leder fortfarande i de nationella mätningarna och står i begrepp att få stöd från Black Caucus, en inflytelserik grupp svarta politiker i kongressen. Sedan maken Bills presidenttid har familjen Clinton en mycket god relation till USA:s svarta ledare.

Politiska bedömare spår att tonen mellan de två demokratiska aspiranterna, som hittills varit hövlig och på gränsen till tråkig, nu kommer att hårdna. Hillary Clinton har tagit hjälp av både maken Bill och dottern Chelsea för att föra ut sitt budskap om att hon är den som ska rädda medelklassen.

Tyck till