1515

Råvaror: Oljan faller - guldet stiger

Oljeprisfallen fortsatte under torsdagsmorgonen, medan guldet steg stärkt av den försiktiga tonen i onsdagskvällens kongressanförande av Fed-chef Janet Yellen. På basmetallmarknaden var utvecklingen samtidigt blandad, med mindre rörelser.

Vid klockan 09.30 var Brentoljan ned cirka 1,7 procent till 30:33 dollar per fat, medan WTI vid samma tidpunkt tappat 2,7 procent till 26:70 dollar per fat. Priserna hade inför torsdagens handel sjunkit fem dagar i rad.

"Det finns ingenting i horisonten som ger mig försäkran om att vi kommer få en uppåtrekyl i olja igen mot 35 till 36 dollar per fat. Rusningen mot botten kommer inte att sluta i morgon. Om du tittar på vad bolagen säger, så är det att marknaden är i en situation utan motstycke just nu, men att ingen sänker produktionen med någon betydande mängd", sade Evan Lucas, marknadsstrateg vid IG i Melbourne, till Bloomberg News.

Oljan är nu ned 27 procent sedan nyår.

På ädelmetallmarknaden stärktes guldet 1,4 procent till 1.214 dollar per uns, samtidigt som också silverpriset ökade.

Priserna stärktes Fed-chefen Janet Yellens anförande inför kongressen på onsdagskvällen. Talet tolkades som att Fed fortsätter räkna med gradvisa räntehöjningar, men att de kan komma att bli långsammare till följd av ökade risker, med marknadsturbulens och internationell osäkerhet.

"Yellens mer försiktiga ton och emfas vid högre globala risker, med särskilt fokus på Kina, antyder att den framtida banan av räntehöjningar kommer att vara en mycket gradvis sådan", sade Mark Keenan, analyschefen för råvaror vid Société Générale i Singapore, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden var kopparns tremånaderstermin oförändrad på 4.444 dollar per ton, medan bland annat zink försvagades 0,1 procent till 1.707 dollar per ton.

 Noteringar klockan 09.30

Råolja (pris/fat):


31-dec
WTI, första termin -0:75 USD 26:70 -2,73% -30,05%
Brent, första termin -0:51 USD 30:33:00 -1,65% -21,28%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin
stermin)

Koppar +0 USD 4.444 0,00% -5,55%
Zink -2 USD 1.707 -0,09% 6,06%
Aluminium +8 USD 1.488 0,54% -1,26%
Nickel -10 USD 7.870 -0,13% -10,77%
Bly +3 USD 1.808 0,17% 0,84%
Tenn -100 USD 15.700 -0,63% 7,87%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)Guld +17:16 USD 1.214:28 1,44% 14,40%
Silver +0:13 USD 15:40 0,83% 11,13%


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?