ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntan: Analytiker tror nya åtgärder är på gång

  • Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Marknadsräntorna sjönk kraftigt och kronan försvagades markant efter Riksbankens räntesänkning. Många bedömare tror att nya åtgärder väntar.

Riksbankens reporäntesänkning med 15 punkter (0,15 procentenheter) till minus 0,50 procent var större än de flesta hade trott.  Dessutom var signalerna om framtiden mjukare än väntat.

Exempelvis öppnar den svenska centralbanken nu för första gången för att köpen av statspapper kan komma att inkludera realobligationer. Riksbanken undersöker också om det ”i det penningpolitiska styrsystemet går att vidta andra åtgärder för att understödja reporäntesänkningarna” 

”Dessa teknikaliteter kan, enligt vår syn, öppna för nya reporäntesänkningar längre fram”, skriver Nordea i ett marknadsbrev.

 

Swedbank, som var den enda bedömare som hade förutspått en sänkning till just minus 0,50 procent, tror inte att det blir fler räntesänkningar, men att Riksbanken kommer att utöka programmet för köp av räntepapper.

Också analyshuset Capital Economics räknar med att Riksbanken kommer att göra mer.

”Med tanke på att programmet för obligationsköp tar slut vid årsskiftet tror vi att det kommer att behöva förlängas för att hålla jämna steg med ECB. Riksbanken behöver därför överväga att köpa andra tillgångar, exempelvis utländska statspapper. Riksbanken har mer att göra innan den kan luta sig tillbaka”, skriver Capital Economics i en kommentar.

Räntesänkningen, i kombination med allmän marknadsoro, gav rejäla avtryck på ränte- och valutamarknaden.  Tioårsräntan backade 8 punkter till 0,38 procent och femårsräntan med 6 punkter till minus 0,21 procent. Tioårsräntan har inte varit så sedan det såg ut som om Grekland skulle lämna EMU förra våren, medan det för femårsräntan är en ny lägstanotering. Kronan tappade 8 öre mot euron till 9,63 kronor och 4 öre mot dollarn till 8,41.

Jämför sparkonton - hitta bästa sparräntan här! (extern tjänst)

Tyck till