ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Qviberg: "De har tafsat på min heder"

  • Mats Qviberg. Foto: Maja Suslin / TT

Försvaret gick hårt åt åklagarens sätt att sköta förundersökningen när HQ-rättegången fortsatte på torsdagen.
”De har tafsat på min heder”, säger Mats Qviberg om åklagarens agerande.

Efter att chefsåklagare Martin Tidén i två dagar lagt fram sin sida av åtalet mot de fem före detta HQ-topparna var det på torsdagen dags för försvarsadvokaterna att kliva fram.

Först ut var Mats Qvibergs advokater. Finansmannen står åtalad för grovt svindleri för att HQ:s årsredovisning för 2009 och en delårsrapport 2010 redovisat felaktiga resultat i tradingportföljen.

"Den slutliga förlusten i tradingen har inte varit känd för Mats Qviberg när årsredovisningen undertecknas", säger Mats Qvibergs ombud Hans Strandberg.

Försvaret strategi var att visa hur HQ-koncernen var uppbyggd och vilka instruktioner styrelse och ledning arbetade under. Allt för att klarlägga hur informationskedjan och ansvarsgränserna såg ut i HQ Bank och HQ och vilken information som slutligen skulle nå moderbolaget HQ:s styrelse där Mats Qviberg var ordförande.

Hans Strandberg missade inte heller att redovisa alla styrelseledamöters meriter.

"Rätten måste förstå att det funnits en otroligt kompetent styrelse i HQ", sa advokaten.

Mats Qvibergs försvarares gick också mycket grundligt igenom alla styrelseprotokoll i moderbolagets styrelse från 2007 och påpekade gång på gång att styrelsen bara fick lugnande besked om tradingportföljen vars förluster knäckte banken.

”Vi gör det här för att visa att styrelsen i moderbolaget inte satt en fot fel i sitt arbete”, förklarar Olle Kullinger den noggranna genomgången.

Försvaret gjorde också en poäng av att åklagaren i flera fall först utelämnat bevis som talade till den åtalades fördel. Det handlar bland annat om mejl som försvarssidan hittat i det mycket omfattande sidomaterialet.

”Ni ska hålla er till de regler som finns”, skrev finansmannen till exempel i december 2008 i ett mejl investmentbankens chef Fredrik Crafoord.

Åklagaren valde först att inte ta med mejlet i förundersökningen, men var tvungen att ge efter när försvaret påpekade att det borde vara med i bevismaterialet. Åklagarens agerande gör Mats Qviberg upprörd.

”De har tafsat på min heder”, säger Mats Qviberg i en paus om att åklagaren utelämnat bevis som talade till hans fördel.

Åklagare Martin Tidén säger å sin sida att han inte vill kommentera vad som framkommer i rättssalen.

Försvaret lovade också att senare under rättegången återkomma och ifrågasätta tillförlitligheten i hela förundersökningen.

Tyck till