ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ond spiral för banksektorn

Torsdagen blev ännu en blodröd dag för Europas banker. Det breda branschindexet Stoxx Europe 600 Banks föll med 5 procent. För de svenska storbankerna finns ingen fara för stabiliteten, enligt analytiker. Men oron riskerar att bli självuppfyllande, varnar Nordeas chefsstrateg Mattias Eriksson.

Orosmolnen flockar sig kring Europas banker. Det breda branschindexet Stoxx Europe 600 Banks har backat med 27 procent sedan klockorna klämtade in 2016 i spåren av rapportbesvikelser, problemlån och oro över hur det egentligen står till med bankernas finanser.

Det har också fått kostnaden för att försäkra sig mot betalningsproblem hos Europas banker att skjuta i höjden.

”Det finns mycket som gör att man kan vara orolig för banker just nu. Kreditmarknaden är under ordentlig press, det finns en oro för tillväxt och en oro för exponeringen mot oljesektorn”, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på BNP Exane Paribas.

Börsslakten fortsatte under torsdagen och det europeiska bankindexet stängde 5 procent ned.

Bland de största förlorarna fanns den grekiska banken Eurobank Ergasis som rasade med 12 procent vilket innebär att aktien tappat 72 procent sedan årsskiftet. Italienska Unione di Banche Italiane föll i sin tur med 10 procent vilket summerar årets nedgång till 51 procent.

Den franska storbanken Société Générale redovisade en rapport för det fjärde kvartalet 2015 som bommade analytikernas förväntningar. Vinsten landade på 6,2 miljarder kronor medan analytikernas prognos låg på 9 miljarder kronor, enligt en enkät från Bloomberg. Banken meddelade även att den kommer att ha svårt att nå sitt lönsamhetsmål för 2016 vilket fick aktien att rasa med 11,4 procent.

”Det här är en vinstvarning relativt tidigt på året. Det visar på en bristande synlighet, speciellt för marknadsaktiviteter på Société Générale, men det finns också osäkerhet kring rättstvister och effekterna av den ekonomiska avmattningen”, säger Jean Pierre Lambert, analytiker på Keefe, Bruyette and Woods till Bloomberg.

Den tyska bankbjässen Deutsche Bank vände återigen nedåt efter onsdagens uppgång på 10 procent. Aktien backade med 5 procent på torsdagen vilket innebär att kursen har rasat med 39 procent sedan årsskiftet.

Tidigare i veckan kände sig Deutsche Banks vd John Cryan tvungen att försäkra investerare och personal att bankens finanser är bergsäkra.

Inte heller de svenska bankerna var förskonade under torsdagen. Sektorn backade 5 procent på Stockholmsbörsen. Värst drabbad var SEB som föll med 6,7 procent följt av Nordea som backade med 5,3 procent.

Att Riksbanken sänkte reporäntan till minus 0,5 procent innebär ytterligare press på bankernas inlåningsmarginaler. Men det är säljtrycket inom europeisk banksektor som huvudsakligen drar ned de svenska bankaktierna menar, Andreas Håkansson.

”När det väl ser illa ut så åker de svenska bankerna med ned, men inte riktigt lika mycket.”

Andreas Håkansson poängterar att nordiska banker har klarat sig relativt väl, med en nedgång på omkring 10 procent hittills i år jämfört med 20 procent för europeiska banker.

Men någon oro för stabiliteten i de svenska bankernas balansräkningar ser Andreas Håkansson inte.

”Det ser jag inte alls. Men det är klart att om det blir lägre tillväxt i Europa så kommer det att påverka även Sverige. Det finns alltid makrooro i banker, även om den svenska ekonomin går mycket bättre än vad det gör på andra håll.”

Det finns en osäkerhet om kommande kapitalkrav, men de svenska storbankerna har betryggande buffertar menar Andreas Håkansson.

”Det finns kommande regelverk som kan se betydligt tuffare ut, men de flesta svenska banker är välkapitaliserade utifrån det också.”

Den bilden bekräftas av kreditvärderingsinstitutet Fitch som i en rapport på torsdagen skriver att svenska banker rapporterade bra resultat 2015, och har väl lyckats hantera utmaningarna med negativa räntor och högre kapitalkrav.

Mattias Eriksson, chefsaktiestrateg på Nordea, ser inte heller anledning till oro vad gäller de svenska bankerna.

”Bankerna har betydligt säkrare balansräkningar nu jämfört med för några år sedan. Det är en enorm skillnad. Det är framför allt aktiemarknaden som är tokig just nu och målar upp faror för i princip allting. Så är humöret just nu, och det är mycket det som styr.”

De svenska bankernas exponering mot oljesektorn har blivit en het fråga, men exponeringen är relativt begränsad, även om Nordea sticker ut menar Andreas Håkansson.

”Nordea har ju betydligt större exponering mot Norge som helhet, och Norge är ju strukturellt exponerat mot oljan.”

Den upplevda risken i banksektorn har ökat, även om de svenska bankernas verksamhet är stabil, enligt Mattias Eriksson.

Och i värsta fall kan oron bli självuppfyllande, varnar han.

”Det kan leda till att ett tappat förtroende för banksystemet och att ingen vågar göra affärer med vissa banker, vilket i sin tur kan leda till att banksystemet inte fungerar som det ska.”

Tyck till