ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Nordenbörser: Carlsberg gick mot strömmen

Onsdagens lättnadsrally blev kortvarigt med Nordenbörser som backade brett i torsdagshandeln. Oro över att centralbankerna inte kommer få i gång tillväxten, bankoro, samt ett oljepris på minus tyngde.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid stängning 3,2 procent lägre till nivån 820.

Onsdagens duvaktiga tal från Janet Yellen, om eventuellt senarelagda räntehöjningar, tolkades som att ekonomin har försvagats och pressade börsen. Vidare har de senaste dagarnas bankoro åter blossat upp med Deutsche Bank åter på minus efter onsdagens rally. Brentoljan närmade sig 30 dollar per fat vilket mer primärt pressade OBX-index i Oslo som stängde ned 3,2 procent.

På aktiefronten backade DNB 7 procent tyngt av en pressad banksektor i Europa.

"Bank ses ofta som ett derivat på ekonomin", sade Hakon Astrup, vid DNB, till TDN Finans.

På danskt börsgolv stängde OMXC20 vid minus 2,8 procent med tungviktaren Maersk som största sänke efter minus 5,9 procent. Efter onsdagens rapport från konglomeratet har flera analyshus sänkt sina riktkurser, vilket pressade aktien som är ned cirka 50 procent på ett år.

Bättre gick det för Carlsberg som i det baissiga börsklimatet mäktade med att stiga lätt. Flera finanshus har justerat sina riktkurser efter onsdagens rapport från bryggeriet. Danske Bank stod ut med en rekommendationshöjning från behåll till köp, vilket kan ha bidragit till att aktien lyfte 1 procent.

I Helsingfors backade OMXH25 3,3 procent med Kemira som en av de sämst presterande. Engångsposter tyngde kemikaliebolaget vars rapport visade på både lägre resultat och försäljning än väntat.

Tyck till