ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Meda välkommet klipp för Stena

Stena är den största vinnaren och kan se fram emot uppemot 9,4 miljarder kronor i ren vinst om Mylans jättebud på Meda går igenom.
Att familjeimperiet står inför utmaningar inom främst oljeborrningen har inte påverkat beslutet att sälja, hävdar Stenas vd och storägare Dan Sten Olsson.

Amerikanska Mylans uppköpserbjudande fick Medas aktie att trotsa det stora kursfallet på Stockholmsbörsen.

Kursen för det svenska läkemedelsbolaget rusade på torsdagen med 67,23 procent, efter att det sent på onsdagskvällen blivit känt att Mylan lagt ett bud som då värderades till 165 kronor per aktie. Det gör att det totala värdet, inklusive Medas nettoskuld, ligger på hela 83,6 miljarder kronor.

"Det är ett gigantiskt bud och ett tydligt bevis inte bara på Medas stora värden utan även på den snabba konsolidering som nu pågår i läkemedelsindustrin. Det gäller att äta eller ätas", säger Martin Svalstedt, styrelseordförande för Meda och vd för Stena Sessan.

Och det är just Stena som är den överlägset största vinnaren på det mångmiljardregn som amerikanska Mylan erbjuder Medas aktieägare. Stena gick in som ägare i Meda redan 1998.

"Anders Lönner som vid tillfället var arbetslös kom till oss och berättade att han hade en idé med Meda. Han var väldigt övertygande. Men att det skulle bli en sådan har enastående utveckling kunde vi förstås inte drömma om då", säger Bert-Åke Eriksson, styrelseordförande för Stena Sessan och före detta ordförande för Meda, och skrattar.

Det som började med ett aktieköp för 50 Mkr ser ut att kunna bli både Stenas och kanske en av svenskt näringslivs bästa placeringar. Stena äger närmare 21 procent av kapitalet i Meda och räknat på 165 kronor per aktie innebär budet runt 12,5 miljarder kronor bara för Stena. Med ett bokfört värde på 3,1 miljarder kronor, innebär det att reavinsten kan landa på hela 9,4 miljarder kronor.

"Det är förstås en fantastisk värdeutveckling även om det är med ett stänk av visst vemod vi säljer. Men bland annat med hänsyn till storleken på det bud som nu lagts kan vi inte ta ansvar för att säga nej", säger Bert-Åke Eriksson, och tillägger att Stena inte är ensam aktieägare i Meda.

Hittills har Stena regelbundet avfärdat att bolag har något som helst intresse att sälja sin del av börssuccén. Men nu har alltså bolaget, i likhet med näst största ägaren Fidim, åtagit sig att acceptera Mylans erbjudande.
Men trots möjligheterna till en jättevinst var det inget lätt beslut. Det hävdar Stenas Dan Sten Olsson.

"Nej, jag hatar att sälja företag. Men samtidigt älskar jag att tjäna pengar och detta är ett mycket bra bud där Mylan troligen kan göra mer av Meda än om det är kvar som fristående bolag", säger Dan Sten Olsson.

Göteborgsbaserade Stenasfären är en av Sveriges största privatägda företagsgrupper. Stena berättade nyligen om ett starkt resultat för 2015, man har samtidigt flaggat för att delar av verksamheten riskerar rejäla smällar framöver. Det handlar i första hand om oljeborrningen där mångmiljardbelopp satsats på att bygga borrfartyg och riggar. Oljeborrningen har stått för en stor del av Stenas vinster de senaste åren, men kollapsen för oljesektorn gör att festen är på väg att ta slut.

Kreditvärderaren Moody's överväger att sänka Stenas kreditbetyg, med hänvisning till att koncernens finansiella ställning riskerar att försvagas väsentligt och under lång tid när dagens lönsamma borrkontrakt som löper ut.
Men de mörka utsikterna för oljeborrningen har inget med beslutet att vilja sälja i Meda att göra, hävdar Dan Sten Olsson bestämt.

"Absolut inte. Stena står starkt. Aktierna i Meda ägs dessutom av Stena Sessan, som är en helt fristående koncern", säger Dan Sten Olsson.

Vad ska då Stena göra med alla pengarna om affären går i lås?

"Det har vi inte tagit ställning till. Men 20 procent av budet är i aktier och vår avsikt är att behålla vår andel och vi blir faktiskt en av de större ägarna i Mylan. Vi tror mycket på läkemedelssektorn och Mylan blir med Meda en mycket stark och spännande aktör med stor potential framöver", säger Dan Sten Olsson.

Han pekar på försäljningen i Meda blir en milstolpe för Stena.
"Det är många som har varit med om att bygga upp Meda till det framgångsrika företag det är i dag. Och vi är stolta över vårt bidrag som starka och stabila ägare."

Och enligt såväl Medas största ägare som styrelseordföranden så talar mycket för att budet på Meda kommer att gå igenom.

"Ja. Men nu vidtar en sedvanlig process inklusive prövning av konkurrensmyndigheterna. Om allt går enligt plan kan affären sannolikt bli klar någon gång i sommar", säger Martin Svalstedt.

Tyck till