ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"Meda borde rusa ännu snabbare"

Läkemedelsföretaget Mylans jättebud på svenska Meda sker på en het marknad. Vid börsöppningen rusade aktien upp med 74 procent. Enligt Di:s expert Ulf Petersson borde aktien ha stigit mer.

Det amerikanska läkemedelsföretaget Mylan har lagt ett bud på 85 miljarder kronor på det svenska läkemedelsbolaget Meda. Beskedet kom på onsdagskvällen efter New York-börsens stängning. Enligt Di:s expert Ulf Petersson är hela läkemedelsindustrin het.

"Det är där de stora förvärven och fusionerna brukar ske. Mycket handlar om att man kan ta en produkt och sätta in den i en befintlig säljorganisation. Man hoppas på stora synergier och det är en av anledningarna till att Mylan gör det här", säger han i Di:s tv-sändning på torsdagsmorgonen.

På onsdagskvällen stängde aktien på 86 kronor och Mylan bjuder 165 kronor.

"Det är lite av ett rekord. Vi har väl varit uppe där någon gång tidigare på 100 procent budpremie, men det tillhör rekordnivåer", säger Ulf Petersson.

"Anledningen till att det kan bli så hög budpremie är att det är en storägare som kan bestämma och som inte behöver sälja, alltså Stenafamiljen som har varit ägare länge", fortsätter han.

Familjen Olsson bakom Stena Sessan, som äger 20 procent av Meda, har accepterat budet. Även styrelsen har kommenterat att det är ett bra bud.

Mylan försökte köpa Meda våren 2014 och då var budet cirka 140 kronor, enligt uppgifter. Anledningen till att affären nu verkar bli av är att Mylans bud är 20 kronor högre och att Medas affär med Rottapharm är klar, enligt Ulf Petersson.

Vid torsdagens börsöppning handlades aktien för 150 kronor och rusade upp 74 procent.

"Det är lite märkligt tycker jag", säger Ulf Petersson, som menar att handeln borde ha börjat på 165 kronor.

En anledning till aktiepriset kan vara spekulationer kring att någon kommer att försöka stoppa budet.

"Det känns fånigt när storägarna har gått med på det", säger Ulf Petersson.

Tyck till