ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kraftig nedgång väntas i New York

USA-börserna går mot en röd öppning på torsdagen, efter att på onsdagen länge ha handlats på plus men sedan fallit till dagslägsta i sluthandeln. Oljepriset och börserna fortsätter att skugga varandra och torsdagen var inget undantag: både Brent och WTI-olja handlades ned med omkring 2,5 procent.

"Vi är långt ifrån att se en vändning i det 'björnaktiga' sentimentet och jag tror att detta kommer att dominera marknaderna ett tag till. Folk har letat efter katalysatorer som kan sätta i gång en varaktig återhämtning, men hittills har ingenting fungerat - inte rapportperioden, inte makrostatistik, inte centralbanker eller väldigt låga värderingar. Alla är så nervösa", sade Heinz-Gerd Sonnenschein, strateg vid Deutsche Postbank, till Bloomberg News.

Signaler från centralbanker, från Europa till Japan, om att ytterligare stimulanser är på väg har inte lyckats dämpa oron för att den globala tillväxten saktar in. Vändningen nedåt på USA-börserna på onsdagen kom efter Fedchefen Janet Yellens tal, som tolkades som att ytterligare räntehöjningar lär dröja. Detta fick dock inte fart på börserna, tvärtom - marknaden blev i stället mer orolig över tillståndet i den amerikanska ekonomin.

S&P500 handlas nu 13 procent under den toppnivå som noterades i maj förra året och indexet har inte lyckats stiga någon gång under de fyra senaste handelsdagarna. Bankaktier har varit de värsta syndabockarna i den senaste nedgångsvågen och finansaktierna som ingår i S&P500 har tappat 15 procent bara sedan årsskiftet.

De kraftiga nedgångarna har inneburit att börsomsättningen varit hög, liksom volatiliteten. VIX-index har stigit hela 44 procent sedan nyår.

Med en knapp halvtimme kvar till USA-börsernas öppning noterades terminerna för Dow Jones industriindex och S&P 500 ned 1,6, medan terminen för Nasdaq 100 backade 1,5 procent.

Läkemedelsbolaget Mylan bjuder 165 kronor per aktie för svenska Meda, vars styrelse rekommenderar ägarna att acceptera budet. Meda steg kraftigt i Stockholm, medan Mylan föll tungt i förhandeln - nedgången före öppning var 12,4 procent.

Ciscos vinst för det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår var något bättre än analytikerna räknat med, och även intäkterna var högre. Cisco höjer dessutom sin kvartalsutdelning och utökade sitt återköpsprogram, vilket tillsammans fick aktien att stiga 5,5 procent i förhandeln.

Läskjätten Pepsi matchade analytikernas vinstestimat och överträffade förväntningarna för omsättningen. Pepsi gav också optimistiska kommentarer om 2016, trots en "utmanande" omgivning. Inför börsöppningen stärktes aktien cirka 1 procent.

Twitter fortsätter att göra marknaden besviken när det gäller användartillväxten. I fjärde kvartalet minskade användarantalet jämfört med kvartalet dessförinnan, och bolaget guidade dessutom för lägre intäkter än analytikerna räknat med i första kvartalet. Aktien tappade 5,5 procent.

Förlusten för Tesla var långt större än i konsensusestimaten för det gångna kvartalet - 0:87 dollar mot väntade 0:10. Elbilspionjären lyckades dock glädja marknaden med en prognos för antalet leveranser 2016 som var långt över förväntan, och i förhandeln handlades aktien upp nästan 4 procent.

 

Noteringar vid 15.10-tiden(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)Terminen för Dow Jones -1,63%Terminen för S&P 500 -1,61%Terminen för Nasdaq -1,53%2-åriga USA-räntan -0,0641 till 0,6219%10-åriga USA-räntan -0,0703 till 1,5978%Olja, US WTI -0:56 USD till 26:89 dollar/fatOlja, Brent -0:52 USD till 30:32 dollar/fatEUR/USD +0:0039 till 1:1332

Tyck till