ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kommentar: Medas rådgivare i guldsits

Mylans bud på Meda innebär ett guldregn över rådgivarna.
Investmentbanker, jurister och de banker som garanterar Mylans lån får uppskattningsvis mellan 500 och 1.000 miljoner kronor att dela på förutsatt att affären går igenom, erfar Di.

Det var sent i höstas som Mylan åter närmade sig familjen Olsson, som äger Stena och 21 procent i Meda, och även den italienska familjen Rovati, som efter Medas köp av Rottapharm äger 9 procent i Meda. När hösten övergick till vinter presenterades budnivån, 84 miljarder kronor, inräknad Medas skuld.

Under ett par månader har ett mycket stort antal rådgivare arbetat för fullt med affären. Under processen – med kodnamnet Moon – har Mylan och dess rådgivare träffat olika delar av Medas organisation och inspekterat anläggningar världen över.

Affären gör många rika, ägarna förstås men även ledningen i Meda har rätt till generösa ersättningar om bolaget byter ägare. Till det kommer rådgivarna, som enligt Di:s uppskattning får dela på mellan 500 och 1.000 Mkr, förutsatt att affären går i lås i augusti som planerat.

På Medas sida har investmentbanken Rothschild varit ensam finansiell rådgivare. Juristerna på Mannheimer Swartling har sytt ihop det komplicerade avtalet och sett till att processen gått rätt till. På sluttampen har SEB haft styrelsens uppdrag att bedöma skäligheten i budet.

Men merparten av kostnader för budet ligger givetvis på Mylan. Bara att få garantier från Deutsche Bank och Goldman Sachs för det jättelån som krävs lär ha kostat ett par hundra miljoner kronor.

Investmentbanken Centerview, med gott anseende i USA men relativt okänd i Sverige, har varit finansiell rådgivare till Mylan. Svenska Vinge har haft uppdrag även om det juridiska huvudansvaret legat på amerikanska Cravath, Swaine & Moore.

Flera hundra personer har haft insyn i processen, utan att det har förekommit några läckor eller ens spekulationer på marknaden. Det innebär samtidigt att många haft anledning att vara nervösa. Under processens gång har temperaturen på börsen blivit allt mer kylig. Skulle Mylan försöka backa ur? Premien i budet har stigit i takt med att Medas kurs tappat.

Att Mylan ändå stått fast vid sin budnivå har flera förklaringar. Efter det misslyckade budförsöket för två år sedan hade det framstått som extremt klantigt om det kommit fram att Mylan åter hade blottat sitt intresse – och åter fått kalla handen.

Medas ordförande, Stenamannen Martin Svalstedt, ska ha varit tydlig med att den budnivån som man skakade hand på sent i höstas gäller, annars fick det vara. Så tuff kan en ordförande bara vara i ett bolag med starka huvudägare.
Enligt uppgift till Di har det dessutom parallellt pågått en process för att sälja Medas amerikanska verksamhet. Om Mylan hade hoppat av, hade den lockande portföljen av läkemedel hamnat hos någon annan.

Att slå samman läkemedelsbolag med kompletterande portföljer och marknadsorganisationer beräknas ge snabba synergier. Det är därmed potentiellt väldigt lönsamt, trots höga premier, för ägare, ledning - och för de rådgivare som räknat fram summan.

Tyck till