ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Ingen kan söka regeringens investeringsstöd

Regeringen har avsatt 2,2 miljarder kronor till investeringsstöd för hyres- och studentbostäder i årets budget. Trots att pengarna finns stannar de på regeringskansliet eftersom det är oklart vilka villkor ett bygge måste uppfylla för att få stöd, enligt Byggindustrin.

Investeringsstödet för hyres- och studentbostäder är en av regeringens största byggsatsningar som aviserades i början av 2015. Trots att regeringen har avsatt 2,2 miljarder kronor till stödet i årets budget kan ingen söka stödet. Anledningen är att det är oklart vilka krav ett projekt ska uppfylla för att beviljas stöd, skriver Byggindustrin.

Efter att förslaget hade varit ute på remiss framförde flera instanser kritik, enligt Byggindustrin. Regeringskansliet arbetar just nu med den slutliga förordningen som är försenad.

"Det har varit mycket synpunkter och inspel kring investeringsstödet. Att beredningsarbetet dragit ut på tiden hänger ihop med att det kom mycket synpunkter", säger Hakim Belarbi, pressekreterare åt bostadsminister Mehmet Kaplan (MP), till Byggindustrin.

Regeringen har ännu inte något besked kring hur reglerna för investeringsstödet kommer att se ut. Det ställer till det för flera byggprojekt, med byggstart efter den 25 mars 2015, som nu börjar bli klara för inflyttning. Entreprenörerna bakom projekten vet inte om de kan komma i fråga för stödet, vilket medför att de heller inte vet vilken hyresnivå de ska sätta.

"Vi har inflyttning den 1 maj och vi vet fortfarande inte vilka krav som vi måste uppfylla för att komma i fråga för stödet. Det blir ju väl sent att påverka frågor kring exempelvis energiförbrukning i det här läget", säger Tobias Persson, vd för Leny Fastighetsaktiebolag, till Byggindustrin.

 

 

Tyck till