ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Handelsbanken tänker inte ta betalt för inlåning

  • Foto: TT

Handelsbanken har inga planer på att börja ta betalt för inlåning från privatkunder och småföretag efter den oväntat stora reporäntesänkningen till -0,50 procent.

"Vi har för närvarande inga planer på att ta betalt för privatkunders och mindre företagskunders inlåning. Vissa av våra största företagskunder betalar sedan i höstas en individuell avgift på inlåning", säger Johan Wallqvist, presschef för Handelsbanken, till SIX News.

De svenska storbanksaktierna har fallit efter Riksbankens besked om sänkt reporänta från -0,35 till -0,50 procent, vilket var en större sänkning än vad de flesta analytiker hade räknat med.

Börsen har visserligen sjunkit även i övrigt, men bankaktierna sticker ut med stora nedgångar. Handelsbankens aktie är i skrivande stund ned 4,8 procent, SEB är ned 5,5 procent, Swedbank 3,0 procent och Nordea 3,9 procent. SIX Generalindex är samtidigt ned 1,7 procent.

Reporäntesänkningen väntas tynga bankernas räntenetto. Hittills har storbankerna överlag inte velat sänka inlåningsräntorna mot kund till negativt territorium, med undantag av för vissa företagskunder.

Enligt SIX News enkät räknade 2 av 10 ekonomer och analytiker med att reporäntan skulle lämnas oförändrad vid -0,35 procent. En analytiker räknade med en sänkning om 15 punkter till -0,50 procent medan 8 trodde att den skulle sänkas till -0,45 procent. I genomsnitt var analytikernas prognos för reporäntan -0,44 procent.

Jämför sparkonton - hitta bästa sparräntan här! (extern tjänst)

Tyck till