ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

EU nobbar spansk budgetflexibilitet

EU-kommissionen tillbakavisade på torsdagen Spaniens tankar att utnyttja undantag i EU:s budgetregler för att slippa nya budgetåtgärder.

Ekonomikommissionär Pierre Moscovici sa vid en presskonferens efter eurogruppens möte på torsdagskvällen att "flexibilitet" att missa sina årliga budgetmål tillåts bara länder med ett underskott under 3-procentsgränsen.

Tidigare på torsdagen sa premiärministern i Spaniens expeditionsregering Mariano Rajoy att den kan använda flexibiliteten i stabilitetspakten.

Kommissionens prognos från den 4 februari spådde att Spaniens budgetunderskott blir 3,6 procent i år. Budgetmålet som euroländernas finansministrar har angivit för Spanien är 2,8 procent.

"Kommissionen har varit tydlig att Spanien måste vidta mer åtgärder för att få budgeten tillbaka på rätt spår. Vi väntar alla på att en ny regering ska tillträda för detta", sa eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem.

Han varnade Spanien för att i ett läge med marknadsoro är det bäst att hålla sig till de överenskomna målen.

"I volatila marknader behövs en fast hand", sa han.

Pierre Moscovici påminde om att "flexibilitet" i budgetmålen bara gäller för länder med underskott under 3 procent, som genomför strukturreformer, investeringar eller drabbas av cykliska faktorer. Utgifter på flyktingar och terroristbekämpning kan beaktas också.

Tidigare har dock Spanien fått sin tidsgräns att nå under 3 procent uppskjuten två gånger.

Tyck till