ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dijsselbloem: Fallet i bankaktier kan vara bra fenomen

  • Jeroen Dijsselbloem, ordförande i eurogruppen. Foto: Laurent Gillieron / TT
Om fallet i bankaktier handlar om att riskerna i banker prissätts bättre så är det ett bra fenomen.

Det sa eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem vid en presskonferens efter eurogruppens möte på torsdagskvällen.

"Marknaderna och investerare kan hantera klara regler. Om bankunionens regler, tuff tillsyn och bail in-arrangemanget leder till en omprissättning av riskerna i bankerna så är det något vi får acceptera", sa han.

"Och om det är hantering av ärvda problem som pågår så tycker jag det är bra", fortsatte han.

Han upprepade att europeiska banker är i mycket bättre skick nu än för några år sedan. Dessutom är bankunionen och bankkrislagstiftningen som trädde i kraft vid årsskiftet en tillgång för euroområdet.

Jeroen Dijsselbloem förnekade att europeiska bankaktierna skulle vara särskilt drabbade på grund av att bankkrislagstiftningens bail in-regim nu har trätt i kraft.

Chefen för räddningsfonden ESM, Klaus Regling, påpekade att även bankaktier utanför euroområdet har drabbats, som i Storbritannien, Schweiz och Japan, och i mindre utsträckning i USA.

Jeroen Dijsselbloem ville inte uttala sig i vilken om ECB:s kvantitativa lättnader kan ha bidragit till marknadsoron.

Vid eurogruppens möte tog euroländernas finansministrar upp marknadsturbulensen i samband med sin vanliga diskussion om det ekonomiska läget.

Ekonomiskommissionär Pierre Moscovici sade att kommissionens prognos från den 4 februari om fortsatt återhämtning står fast, trots turbulensen.

"De flesta globala riskerna kommer från omvärlden. Vi måste vara vaksamma och fortsätta med reformarbetet för att höja tillväxtpotentialen", sa Jeroen Dijsselbloem.

Tyck till