ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Börsen: Mörkröda siffror

Stockholmsbörsens öppning på torsdagen innebar ett nytt stort indextapp där utvecklingen präglades av stora fall i Asien, en större räntesänkning från Riksbanken än väntat, ett bud på Meda samt en strid ström av bokslutskommunikéer med varierande reaktioner som följd.

OMXS30 hade kring klockan 10.15 backat nästan 3 procent till 1.260. Omsättningen på Nasdaq Stockholm uppgick till 6,4 miljarder kronor. Fallen på de stora marknadsplatserna i Europa låg i samma härad som i Sverige.

Nedgången på hemmaplan föregicks av att de få öppna börserna i Asien backade kraftigt. New York-börsen stängde onsdagshandeln på oförändrad nivå efter en svag avslutning.

Riksbanken sänkte reporäntan med 0,15 procentenheter till -0,50 procent.

Enligt SME Direkts enkät väntade åtta av 14 tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle sänka reporäntan med 10 punkter, till -0,45, medan bara en trodde att räntan skulle sänkas med 15 punkter, till 0,50 procent. Fem analytiker i enkäten trodde att reporäntan skulle lämnas oförändrad.

Beskedet, som kom 09.30, satte omedelbart ännu mer press på börsens fyra storbanker. Swedbank, SEB och Handelsbanken föll 4-5 procent från onsdagens stäning. Nordea klarade sig något bättre än så.

Amerikanska Mylan har lagt ett bud på läkemedelsbolaget Meda, ett bud som styrelsen i Meda enhälligt rekommenderar aktieägarna att acceptera.

Budet betalas till 80 procent kontant. För resterande del får ägarna aktier i Mylan enligt vissa villkor. Budet var ursprungligen värt 165 kronor. Aktien i Mylan pressades dock 8-9 procent i den amerikanska efterhandeln och på börsen i Tel Aviv (där bolaget också är noterat), något som reducerar värdet av budet ett par kronor.

Meda sektorkollegan drogs med i budyran och avancerade 3 procent. Karo Bio, där Medas före detta vd Anders Lönner numera håller i trådarna, sögs upp 13 procent.

Rapportreaktioner:

* Bolidens resultat var klart sämre än väntat; det justerade rörelseresultatet uppgick till 596 mot väntade 812 miljoner kronor. Främst tyngde ett svagt rörelseresultat i gruvdivisionen där krossarna i Aitik återigen hade grus i maskineriet. Boliden börsvärde reducerades med 11 procent.

* Nokias resultat för det första kvartalet var överlag starkare än vad snittanalytikern hade trott. Samtidigt varnar Ericsson-konkurrenten för att den säsongsmässiga nedgången i det första kvartalet kommer att bli djupare än normalt, och vd Rajeev Suri säger sig se motvind på marknaden under 2016. Nokia backade med nästan 3 procent.

* Haldex rapport för det fjärde kvartalet blev en rysare för aktieägarna. Det justerade rörelseresultatet på 76 miljoner kronor var hela 22 procent lägre än väntat och vd Bo Annvik tonar ned förväntningarna på 2016.

"Vi ser ett år framför oss då vi fortfarande kommer att känna av händelserna i Nordamerika och får svårt att visa tillväxt", skriver han.

Aktien tillhörde börsens absolut största förlorare med sin nedgång på 18 procent.

* Kinnevik aviserar återköp på 500 miljoner kronor, vid sidan av en utdelning på 7:75, vilket var något över förväntningarna. Kinnevik pressades 3 procent.

* Swecos underliggande resultat var klart högre än väntat tack vare både högre omsättning och rörelsemarginal. Integrationen av Grontmij uppges gå snabbare än plan i flera fall. Aktien var en få på plus när den handlades upp 1,3 procent.

* En annan vinnare var spelutvecklaren Net Entertainment som redovisade ett rörelseresultat på 122 miljoner kronor. Väntat var 110 miljoner, enligt SME Direkts konsensussammanställning. Aktien upp 8 procent.

* New Waves lönsamhet var sämre än väntat, efter att neddragningar i Ryssland pressat resultatet under kvartalet. Reaktionen blev i relativa termer ganska måttlig, ned 1,4 procent.

Tyck till