ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bolånebubbla och digitala lyft

  • BUBBLAN SPRACK. Den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers kollapsade 2008 och startade den globala finanskrisen. Foto: Mark Lennihan

Under Dagens industris fjärde decennium avlöste de ekonomiska kriserna varandra i omvärlden. Sverige såg nya miljardföretag som Skype och Spotify växa fram med hjälp av digital teknik. Samtidigt fick flera storföretag nya utländska ägare.

Decenniet inleddes med politiskt maktskifte då den borgerliga alliansen vann valet 2006. Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt blev statsminister och Anders Borg finansminister.

I det svenska näringslivet skedde en rad företagsaffärer. Försäkringsjätten Skandia köptes 2006 av sydafrikanska Old Mutual men köptes tillbaka 2011 av livförsäkringsbolaget Skandia Liv.

Mobiltillverkaren Sony Ericsson var 2007 ett av Wallenbergsfärens mest lönsamma bolag, men det vände snabbt till brakförlust när amerikanska Apple lanserade sin Iphone. 2012 köpte japanska Sony ut Ericsson ur det gemensamma bolaget.

Andra svenska företag som fick utländska ägare var Stockholmsbörsens ägare OMX som såldes till Nasdaq och Dubaibörsen 2007, och statliga Vin & Sprit, med nationalklenoden Absolut Vodka, som 2008 såldes till franska Pernod Ricard.

Även de svenska fordonstillverkarna bytte ägare. Efter många turer sålde General Motors 2010 Saab i Trollhättan till nederländska Spyker Cars och ägaren Victor Muller. Saab försattes dock i konkurs i slutet av 2011. Delar av konkursboet köptes året därpå av det kinesiska elbilskonsortiet Nevs.

Ford sålde Volvo Cars 2010 till kinesiska Geely.

Och efter en mångårig strid accepterades 2014 huvudägaren Volkswagens bud på återstoden av aktierna i lastbilstillverkaren Scania som avnoterades från börsen. Men avgasskandalen i den tyska fordonskoncernen som briserade hösten 2015 väckte röster om att köpa tillbaka Scania.

I lastbilstillverkaren AB Volvo sparkades vd:n Olof Persson efter kritik från storägaren Christer Gardell, och ersattes av Martin Lundstedt, tidigare vd för Scania.

Men den händelse som präglade större delen av det här decenniet var när bolånebubblan i USA sprack och den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers kollapsade i september 2008. Det blev början på en finanskris som spred sig runt hela världen med börsras och fryst utlåning som följd.

Finanskrisen fick USA:s nya president Barack Obama ta hand om när han tillträdde i januari 2009. Han fortsatte USA:s krig mot terrorn, men antalet terrordåd ökade i världen. Paris drabbades av två attacker under 2015.

I Sverige fick två investmentbanker problem i efterdyningarna av finanskrisen. Hos Carnegie uppdagades en optionsskandal och vidlyftig kreditgivning, och hos HQ Bank hade tradingavdelningen tagit för stora risker. HQ Bank försattes i konkurs 2010. Personer i ledningsgruppen och grundaren och ordförande i bankens moderbolag HQ Mats Qviberg, åtalades 2015 för bland annat svindleri. Rättegången inleddes i veckan.

Stora risker tog även vd Lars G Josefsson 2009 när Vattenfall köpte det nederländska kolkraftsbolaget Nuon för 97 miljarder kronor, vilket ledde till rekordstora nedskrivningar. Och Telia Sonera, med vd Lars Nyberg, anklagas för mutor i sin jakt på fler mobillicenser i utlandet. 2015 blev han delgiven brottsmisstanke för medhjälp till mutbrott.

Efter finanskrisen drabbades Europa av eurokris och skuldkris på grund av skuldtyngda länder som Grekland, Spanien, Portugal och Irland.

I skuggan av kriserna eldade Kinas tillväxt under några år på metallpriserna vilket gynnade svenska gruvföretag. Boliden öppnade en ny gruva 2010.

Andra nyheter under decenniet var att tronföljden säkrades när kronprinsessan Victoria gifte sig med Daniel Westling och dottern Estelle föddes 2011.

Under det här decenniet fick också den digitala tekniken sitt genombrott. Företag som Skype och musiktjänsten Spotify, med grundaren Daniel Ek, såg dagens ljus. Hans bolag värderas nu till över 90 miljarder kronor. Spelbolaget King Digital Entertainment börsnoterades på Nasdaq 2014. Minecraftskaparen Markus Persson sålde sitt företag Mojang 2014 till Microsoft för 18 miljarder kronor.

Näringslivsnestorn Peter Wallenberg gick ur tiden i januari 2015. Generationsskiftet i Wallenbergsfären var säkrat med sönerna Jacob Wallenberg och Peter Wallenberg jr och brorsonen Marcus Wallenberg.

Decenniet avrundades med politiskt maktskifte 2014 när Stefan Löfven blev socialdemokratisk statsminister och bildade minoritetsregering med Miljöpartiet. Högerpopulistiska Sverigedemokraterna blev tungan på vågen och därför ingicks Decemberöverenskommelsen som dock föll efter knappt ett år.

På dagordningen står nu att hantera den stora flyktingströmmen till Sverige från det krigshärjade Syrien. Och att riksbankschefen Stefan Ingves historiska minusränta inte tycks få fart på en tvekande konjunktur.

Tyck till