ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Blodröd börstorsdag

Torsdagen blev ytterligare en blodröd dag på Stockholmsbörsen. Det breda OMXSPI stängde på minus 2,7 procent medan storbolagsindexet OMXS30 backade med 3,9 procent.

Torsdagen blev en tung dag på världens aktiemarknader. Samtliga större europeiska och amerikanska index lyste illrött när dagens handel avslutades. I botten av listan landade italienska FTSE MIB-indexet som föll med 5,2 procent medan Stockholmsbörsen backade med 2,7 procent.

Bland storbolagen tog gruvbolaget Boliden täten för nedgången med ett ras på 16 procent. Bolaget redovisade ett justerat rörelseresultat på 596 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2015. Siffran var 27 procent under analytikernas förväntningar på 812 Mkr.

Enligt analytiker var det dock smältverken som stod för den största besvikelsen. Det underliggande resultatet för affärsområdet landade på 583 Mkr vilket var 15 procent under analytikernas prognos enligt SME Direkt.

”De stabila smältverken har tidigare stuckit ut internationell med sin stabilitet och har i flera kvartal överträffat marknadens förväntningar, men nu kom förväntningarna på skam", säger Ola Södermark, gruvanalytiker på Swedbank till Nyhetsbyrån Direkt.

Näst sämst gick det för det kvartalsrapporterande investmentbolaget Kinnevik som backade med 7 procent trots en höjd utdelning och ett återköpsprogram på 500 Mkr.

Hela den europeiska banksektorn pressades under torsdagen och de svenska storbankerna var inget undantag. I spåren av att Riksbanken sänkte reporäntan med 0,15 procentenheter till minus 0,5 procent backade sektorn med 4,8 procent. Mest tappade SEB som sjönk med 6,7 procent följt av Nordea som föll 5,3 procent.

Mot strömmen gick specialläkemedelsbolaget Meda som rusade med 67,2 procent efter att läkemedelsjätten Mylan lagt ett bud på bolaget. Även sektorkollegan Karo Bio gick som tåget och steg med 19,6 procent.

Tyck till