ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Björklund slår tillbaka mot lönekritik: "Hjärnsläpp"

  • Jan Björklund, partiledare för Liberalerna. Foto: Henrik Montgomery / TT

Liberalerna vill införa startjobb med lägre löner för unga och nyanlända. Samtidigt slår partiledaren Jan Björklund tillbaka mot kritiken från LO-håll. "Det är hjärnsläpp", säger han till Di.

Kraven på sänkta ingångslöner har skapat en infekterad debatt mellan allianspartierna, Svenskt Näringsliv och LO.

Liberalerna riktar nu en skarp uppmaning till arbetsmarknadens parter att komma överens. Annars kommer partiet driva på för att lagstifta om en ny anställningsform.

Syftet är att göra det lättare för unga och nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden.

”Den svenska modellen levererar inte längre när det handlar om dessa grupper”, säger Jan Björklund.

Startjobben ska ge en månadslön på 14.000-16.000 kronor, cirka 11.500 kronor efter skatt, och omfatta unga upp till 23 år och nyanlända under de fem första åren.

”Det är en högre inkomst än vad över två miljoner vuxna svenskar har i dag”, säger Erik Ullenhag, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Arbetsgivarna ska varken behöva betala arbetsgivaravgifter eller kollektivavtalade försäkringar för startjobben. De ska heller inte behöva något godkännande från Arbetsförmedlingen eller arbetsmarknadens parter.

”Det skulle halvera kostnaderna för företagen”, säger Erik Ullenhag.

Liberalerna har inte gjort några beräkningar av hur många nya jobb det kan bli, men enligt partiet är det väl belagt att sänkta kostnader leder till ökad sysselsättning.

”Vår bedömning är att detta kommer att få en betydande effekt inom de här grupperna”, säger Jan Björklund.

Enligt Jan Björklund skulle det bästa vara om parterna kunde komma överens, men det hyser han inga större förhoppningar om. Tvärt om är han bekymrad över det höga tonläget.

Centerpartiets förslag om sänkta ingångslöner för nyanlända har väckt ramaskri i LO-leden. Avtalssekreteraren Torbjörn Johansson har gjort klart att LO vägrar att teckna avtal utifrån etnicitet.

Den LO-ägda tidningen Arbetet har i en rubrik slagit fast att ”Centern tar till apartheid för att sänka LO-anslutnas löner”.

”Den typen av argumentation är hjärnsläpp”, säger Jan Björklund.

”Det här är till för att personer som kommer till Sverige ska få jobb. I LO:s samhälle så kommer de hamna i permanent utanförskap”, fortsätter han.

Även Moderatledaren Anna Kinberg Batra, som vill införa en ny anställningsform för att sänka företagens lönekostnader, är förvånad över det höga tonläget.

”Jag tycker att man ska ta på allvar att vi har ett nytt utanförskap som måste brytas och att vi har stora grupper som inte kommer in på arbetsmarknaden”, säger hon.

”Det verkar från både LO och vänsterhåll föras en retorik som säger någonting annat och där det också förekommer direkta lögner. Det trodde jag inte vi ägnade oss åt i en seriös politisk debatt.”

Tyck till