ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bankkris i Kina riskerar bli värre än finanskrisen

  • Foto: TT
En kreditkris i Kina kan leda till fyra gånger större förluster än de amerikanska banker drabbades av under finanskrisen 2008, enligt norska Dagens Næringsliv.

Kyle Bass, amerikansk investerare och hedgefondförvaltare, varnar nu för läget inom den kinesiska bank- och finanssektorn. Han var en av dem som pekade på de stora riskerna som amerikanska banker tog innan finanskrisen 2008.

"Det kinesiska banksystemet har växt från under 25.000 miljarder kronor till 290.000 miljarder kronor i förvaltningskapital under de senaste tio åren. Historiskt har inget kreditsystem varit i närheten av en sådan tillväxt. Därför finns det inget fall att jämföra med", skriver han i ett brev till en investerare för att förklara vilka faktorer som talar för en kris inom det kinesiska banksystemet, skriver Dagens Næringsliv.

De kinesiska bankernas förvaltningskapital är tre gånger större än Kinas BNP. Det kan jämföras med de amerikanska bankernas förvaltningskapital strax innan finanskrisen, 138.000 miljarder kronor, som var cirka 10 procent högre än USA:s BNP, enligt Dagens Nærinsgliv.

"Förlusterna i det kinesiska banksystemet kan bli över 400 procent av de amerikanska förlusterna under finanskrisen. Det börjar accelerera", skriver Kyle Bass.

Kinas banker har vuxit i rask takt sedan de delvis privatiserades och börsnoterades. Fyra av världens sex största banker är kinesiska, mätt, skriver Dagens Næringsliv.

Spara långsiktigt! Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till