ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Arturo Arques: Bind om du har små marginaler

Vad betyder räntebeskedet för din privatekonomi?
Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, svarade på läsarnas frågor.
"Om du har goda marginaler skulle jag ligga kvar med rörlig ränta men använda skillanden mellan rörlig och bunden ränta till att amortera extra.", svarar Arques på frågan om man ska binda eller ha rörlig ränta.

Strax efter att Stefan Ingves lämnade sitt räntebesked, som innebär att räntan sänks ytterligare, chattade privatekonomen Arturo Arques med Dagens Industris läsare. Läs alla frågor och svar här nedan:

Sickan:
Hej Arturo! Jag har del av mitt bolån på rörlig ränta. När ska jag binda upp?

Arturo Arques:
Beroende på hur din privatekonomi ser ut blir svaret enligt nedan.
Har du goda marginaler - ligg kvar med rörligt men använd skillnaden mellan rörlig ränta och bunden ränta till att amortera extra.
Har du små marginaler - bind räntan med lång löptid (5 år eller längre) och sov gott om natten.

Kalle:
Hej Arturo. Varför höjer inte ingves som Bengt Dennis gjorde fast på minussidan så alla förstår att han menar allvar? -500%?

Arturo Arques:
Hej kalle! För att det inte är ett klokt beslut. :-)

R. Wolf:
Hej! Varför sänker inte bankerna i samma takt som reporäntan? nu sänks reporäntan -0,15%, återstår och se vad bankerna gör, ponera att riksbanken hade höjt med 0,15% nu hade bankerna varit snabbare med att höja boräntorna då?

Arturo Arques:
Hej R. Wolf För att bolåneräntorna styrs av marknadsräntorna, inte primärt av reporäntan (Riksbankens viktigaste styrränta).

Sjöshult:
Innebär sänkningen att det kommer att vara meningslöst att ha sina pengar på sparkonto?

Arturo Arques:
Hej Sjöshult, Nej, tänk på att noll procent på sparkontot är mer än minus 10 procent på börsen. Inflationen är låg. Att "parkera" pengarna på ett sparkonto för att vid ett senare tillfälle investera på börsen kan vara en klok strategi i synnerhet nu när börsen är så skakig. En sparbuffert behöver vi alla.

Fred Perry:
Hej, hur tror du att de långa räntorna kommer att påverkas? Vi funderar på att binda på 5 år till 1,81 och känner nog att det är en bra deal men det borde rimligtvis gå att få ner den räntan ytterligare nu med tanke på att räntebnan skjuts framåt.

Arturo Arques:
Hej Fred Perry, Det är marknadsräntorna som styr bolåneräntorna. Reaktionerna idag var små på marknadsräntorna så förvänta dig inte några större justeringar av bolåneräntorna med anledning av dagens räntebesked.

Fredde:
Hej Arturo! Jag och min sambo vill bo större och funderar på att sälja lägenheten i stan, köpa tomt och bygga nytt. Våra beräkningar landar på ca 7 miljoner, vi kan få ut ca 2 000 000 i vinst från lägenheten och har 400 000:- sparat. Vi tjänar tillsammans ca 100 000:- före skatt. Låter detta rimligt eller tar vi en för stor risk? Hur länge tror du räntorna håller sig på denna låga nivå?

Arturo Arques:
Hej Fredde! Ett bra riktmärke är att inte låna mer än 4-5 gånger din disponibla inkomst. För att ge dig en rekommendation behöver jag veta mer t.ex. om ni har barn, behov av bil etc.

Vad händer &a...:
Vad händer med lägenhetspriserna?

Arturo Arques:
Inga träd växer till himlen. Jag har svårt att se att bostadspriserna kan fortsätta stiga så mycket mer. Trots allt måste lönen hänga med. Bolåneräntorna tror jag inte sjunker så mycket mer och politikerna kommer till slut att enas om åtgärder för att dämpa hushållens skuldsättning. Något omdelelbart prisfall tror jag inte på. Och om vi får en prisnedgång tror jag den blir runt 10-20 procent, inte mer.

Fran:
Idag räknar de stora bankerna i sina kalkyler på 7-8% ränta vid bolån. När förändras det till mer aktuella nivåer?

Arturo Arques:
Hej Fran! Det är relevanta nivåer. Tänk på att med dagens höga skuldsättning och amorteringstakt kommer många hushåll ha en hög skuldsättning även om 10-15 år. Och vad bolåneräntan är då står skrivet i stjärnorna.

H:K:
Kommer bankerna i Sverige införa minusräntor på folks sparkontot med dagens räntesänkning? Om Inte, vilken nivå kommer det då att bli aktuellt att införa minusräntor på innestående pengar på sparkontot?

Arturo Arques:
Hej H:K! Jag tror inte bankerna kommer att införa negativ sparränta med anledning av dagens räntebesked. Men det är klart, fortsätter Riksbanken att sänka reporäntan kan negativa sparräntor för privatkunder inte uteslutas.

Guest:
Hej , har 2 msek, sparat. 1 MSEk bunden ränta 0,5 % och faller ut i mars. 1 MSEK i aktier med spridning på svenska börsen. Är 50 år . Hur ska man agera nu? Med vänlig hälsning , Smulan

Arturo Arques:
Hej Smulan! Om du har en normal till genomsnittlig riskvilja skulle jag säga att du ligger rätt i risk (fördelning mellan aktier/ränta). Fortsätter börsen ner och rapporterna i vår blir hyggligt bra skulle jag öka andelen aktier(jag är lika gammal som du och har en normal/genomsnittlig riskvilja).

Christer Erlandsson:
Kan minusränta i långa loppet leda till en negativ värdeutveckling på bostäder och fastigheter?

Arturo Arques:
Hej Christer! Inget kan uteslutas men nej, det tror jag inte. Lägre räntor leder normalt till högre bostads- och fastighetspriser.

Bengt:
Hur påverkar detta börsklimatet närmsta tiden? Låga räntor brukar ju driva på..

Arturo Arques:
Hej Bengt! Precis, jag tror att det kan ge stöd åt börsen. Men glöm inte att det finns många andra faktorer som påverkar börsen.

R. Wolf:
Vem bestämmer vilken marknadsränta det skall vara? vad styr om den skall gå upp eller ned?

Arturo Arques:
Hej R. Wolf, Det gör "marknaden" det vill säga alla köpare och säljare på räntemarknaden. De styrs i sin tur av en mängd saker.

Karl:
Kan det bli så i framtiden att man får betalt för att låna till hus, i stället för att själv betala ränta?

Arturo Arques:
sådan situation har vi förmodligen andra problem som vi upplever som värre. Låt oss därför hoppas att vi aldrig hamnar i en sådan situation - någonsin.

J:
Kommer det bli en bostadsbubbla nu?

Arturo Arques:
Hej J! På vissa orter bör man vara försiktig. Bo måste man ju göra men man måste inte på innanför tullarna. Man kan också köpa mindre bostadsyta. Bästa sättet att skydda sig mot för höga bostadspriser är att inte vara för högt skuldsatt och se till att man har stora marginaler i hushållsekonomin.

Lars:
Kan vi räkna med att dollarn kommer att bli dyrare framöver & hur mycket isf?

Arturo Arques:
Att sia om valutornas framtid är alltid svårt. Min bedömning är att US-dollarn kommer att stärkas något mot kronan. På 3 månaders sikt till runt 8,5.

aaeka:
Ingen idé att binda bolåneräntorna nu då?

Arturo Arques:
Hej aaeka! Om du har små marginaler ja. Om du har goda marginaler skulle jag ligga kvar med rörlig ränta men använda skillanden mellan rörlig och bunden ränta till att amortera extra.

Håkan:
Om utländska investerare tappar tron på den svenska bostadsmarknaden och slutar köpa obligationer från svenska banker - vilka räntenivåer kan man se framför sig i sådant fall och hur snabbt skulle en sådan stigning kunna ta?

Arturo Arques:
Hej Håkan! Det får vi hoppas att de inte gör för om det händer då blir det problem - på rikitgt. Hur mycket räntan går upp då vet jag inte men den kan snabbt stiga till nivåer som gör det jobbigt för många hushåll och dessutom påverka bostadspriserna mycket negativt.

Anders:
Kommer kronan nu att försvagas mot de flesta valutor?

Arturo Arques:
Nej, det tror jag inte. Inte med anledning av dagens räntebesked.

Elvira:
Vågar man köpa lägenhet nu när det är så mycket snack om bostadsbubbla?

Arturo Arques:
Hej Elvira! Ja det vågar man, om man har en ordentlig kontantinsats, ett bolån som inte överstiger 4-5 gånger sin disponibla inkomst och har för avsikt att bo länge i bostaden.

Sinatra:
De sades att man bör inte låta sina pengar "ligga på banken". Vad skall vi göra med dem isåfall?

Arturo Arques:
I min värld behöver vi alla ha en sparbuffert. Dessutom vet jag värdet av att inte ha alla sina besparingar på börsen. Mitt råd är därför att ha minst två till tre månadslöner (efter skatt) på ett sparkonto. Jag skulle heller inte ha alla mina besparingar på börsen. Så av dessa anledningar tycker jag att det är bra att ha pengar på banken. Glöm inte att 0 procent i ränta är mer än minus 10 på börsen.

Tompa:
Minusräntor, hög skuldsättning och hot om valutainterventioner har inte givit den påverkan på inflation som önskats. Bör man vara orolig över att hushåll lånar för mycket till för hög risk?

Arturo Arques:
Hej Tompa! Ja, på sikt kan inte hushållen fortsätta öka sin skuldsättning. För att inte äventyra hela samhällsekonomin är det viktigt att skuldsättningen kommer ner i relation till disponibla inkomster och att hushållen amorterar mer.

Amber:
Jag har hela mitt bolån rörligt idag. Kommer jag se någon förändring på räntan av riksbankens beslut?

Arturo Arques:
Hej Amber! Förmodligen inte, men om det blir en förändring så blir det en liten förändring neråt.

Göransson:
Hur påverkar det här guldpriset på sikt?

Arturo Arques:
Hej Göransson! Tyvärr måste jag göra dig besviken. Guldpriset är inte riktigt min grej. Den sista tidens prisuppgång tolkar jag som ett uttryck för den ökade osäkerheten på börserna världen över. Det finns problem politiskt och militärt. Tror du på en ökad osäkerhet har det i vart fall historiskt varit bra att äga guld.

Vikinger:
Jag köpte räntefonder för ett tag sen. Dom påverkas positivt just nu. Skall jag stanna kvar i dessa framöver??

Arturo Arques:
Jag skulle vara försiktig med att ha pengar i långa räntefonder. Stiger räntorna i framtiden kan det bli jobbigt. Jag har mina sparpengar i aktier och korta ränteplaceringar/sparkonto.

HH:
Skall växla in ett stort belopp till GBP Sterling, vad tror du/banken om växelkursutvecklingen nu och på lite sikt?

Arturo Arques:
Hej HH! Det kommer sannolikt råda stor osäkerhet fram till folkomröstningen i Storbritannien. Under den tiden är risken stor att pundet pressas.

Arturo Arques:
Hej och tack alla kloka Di läsare för dagens chatt! Mitt råd till er alla är som min mamma alltid sa:
1) Spara först - konsumera sedan
2) Om du lånar - se till att amortera
3) Håll hårt i plånboken!

Vilken bank ger bäst sparränta? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till