ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Alliansen inte överens om att fälla regeringen

  • Alliansens partiledare: Ebba Busch Thor (KD), Anna Kinberg Batra (M), Jan Björklund (FP) och Annie Lööf (C). Foto: Anders Wiklund / TT

De fyra Allianspartierna är ännu inte överens om huruvida de ska försöka fälla regeringen eller när det kan bli aktuellt att lägga en gemensam budgetmotion.

Det sa Kristdemokraternas partledare Ebba Busch Thor i SVT:s program "Rakt på" på torsdagen.

"Det är föremål för ett gemensamt alliansbeslut. När alla fyra partier är överens kommer vi att ge besked. Det är det som det kokar ner till, alla fyra måste vara överens", sa hon.

Ebba Busch Thor sa att Alliansen har sagt att de "senast 2018" vill lägga en gemensam budget.

"Jag tror ingen har missat att Kristdemokraterna gärna ser en ny alliansregering och att vi kliver in i Rosenbad igen", sa hon.

Hon sa att hon tycker det blivit "betydligt bättre" efter att decemberöverenskommelsen föll, men ville inte säga att det var fel att sluta överenskommelsen.

På en fråga om hur hon ställer sig till Sverigedemokraternas besked att de skulle stödja en gemensam alliansbudget svarade Kristdemokraternas ledare att hon anser att alliansen ska gå fram med sin gemensamma politik, "sen hur andra röstar det får vara upp till dem".

Beträffande flyktingsituationen anser Kristdemokraterna att id-kontrollerna bör stämmas av varje månad, men de vill inte riva upp överenskommelsen.

Ebba Busch Thor sa att hon tror att det är viktigt att lägga mycket mer bistånd på plats för att kunna hjälpa flyktingarna.

"Vi måste både kunna hjälpa här och på plats i Syrien", sa hon.

På en fråga om hur Kristdemokraterna skulle ställa sig till förslag från regeringen om tuffare regler för familjeåterförening, svarade Ebba Busch Thor att hennes parti inte kan acceptera att man ska hållas helt skild från sin familj.

"Vi kommer att värna frågan om familjeåterförening", sa hon och tillade att hon vill trycka på att avvisningsbeslut verkställs i mycket högre grad än i dag.

Ebba Busch Thor talade också om det förslag som Kristdemokraterna presenterade i måndags, om introduktionsanställningar, och sa att hon tror att alla fyra allianspartier presenterat förslag på enkla jobb den senaste tiden eftersom utmaningarna ökat kraftigt den senaste tiden.

"Vi står för ännu större utmaningar nu än tidigare… Vårt förslag står i en klass för sig, inget kan jämföra sig med vårt i enkelhet", sa hon.

Hon konstaterade att enkla jobb kommer att innebära att en del tjänar mindre än andra, men man måste jämföra det med alternativet - en mycket hög arbetslöshet även efter många år i landet.

Tyck till