ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Yellen skakar om börsen

  • Foto: TT
Federal Reserve räknar fortfarande med att höja styrräntan gradvis, men fortsatt marknadsturbulens kan minska sannolikheten för att höjningarna kommer i den takt som antytts tidigare. Det sade Fed-chefen Janet Yellen inför representanthusets finansutskott på onsdagen, enligt Bloomberg News.

"Finansiella förhållanden i USA har den senaste tiden blivit mindre stödjande för tillväxten. Denna utveckling om den visar sig bli ihållande kan tynga utsikterna för den ekonomiska aktiviteten och för arbetsmarknaden", sade hon.

Fed-chefen sade att osäkerhet över Kinas ekonomiska utsikter om växelkurspolicy har förstärkt oron för utsikterna för den globala tillväxten, vilket har bidragit till den senaste tidens fall i priserna på olja och andra råvaror.

Janet Yellen sade inget specifikt om marsmötet men påpekade att penningpolitiken inte alls ligger på någon förutbestämd bana.

Hon noterade att fortsatt sysselsättningstillväxt och högre löneökningar bör stödja realinkomsterna och därmed också hushållens konsumtion. Den globala ekonomiska tillväxten bör också ta fart med tiden med stöd av ackommoderande penningpolitik utomlands.

Janet Yellen noterade att vissa enkäter om inflationsförväntningarna ligger på den låga sidan och att marknadsbaserade inflationsförväntningar är historiskt låga. Hon ser dock tekniska skäl till nedgången i de marknadsbaserade förväntningarna, och förändrade risk- och likviditetspremier.

Yellens uttalande får börserna på fall. Vid klockan 14.40 hade uppgången som varit tidigare på dagen kommit av sig helt. Stockholmsbörsen tappade från 2,4 procent till 1,6 procent direkt, men studsade sedan tillbaka igen till 2,1 procent fem minuter senare.

Tyck till