ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Viktor Munkhammar: Det påminner om finanskrisen

Planen är fortfarande att gradvis höja räntan. Men om oron på finansmarknaderna och kring tillväxtutsikterna håller i sig kommer saken i ett annat ljus. Det är budskapet från Fedchefen Janet Yellen.

Troligen blir det ingen höjning nästa månad.

På onsdagseftermiddagen höll Janet Yellen, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve, sitt halvårsvisa anförande i kongressen. Mot bakgrund av den senaste tidens oro på de globala finansmarknaderna och tecken på svaghet i USA-ekonomin var uppmärksamheten stor. 

Skillnaden mellan marknadsprissättningen, som indikerar max en höjning i år, och Feds så kallade dot plot, som indikerar fyra höjningar, har vuxit. Vissa bedömare hade på förhand till och med spekulerat i om Janet Yellen skulle antyda att det var ett misstag att höja räntan i december. 

De fick fel. Att vänta för länge med att höja räntan hade enligt Janet Yellen inneburit en risk att den i stället måste höjas mer abrupt längre fram. Fedchefen ägnade också mycket tid åt den goda utvecklingen på arbetsmarknaden.

Hon noterade bland annat att arbetslösheten har sjunkit med 0,8 procentenheter till 4,9 procent det senaste året och därmed ligger på nivåer som de flesta Fedledamöter bedömer som normala på längre sikt. Janet Yellen sa också att bedömningen ligger fast att målet om 2 procents inflation kommer att nås på "medellång sikt".

Men det finns alltid ett element av "å ena sidan, å andra sidan" när centralbankirer talar. Den starka dollarn plågar exportindustrin, tillväxten i omvärlden är svag och osäkerheten kring Kina är stor var några av punkterna under "å andra sidan" i Janet Yellens tal. Där hamnade också sjunkande inflationsförväntningar och stramare finansiella förhållanden.

Janet Yellen betonade ännu en gång att Feds penningpolitik inte längre styrs av utfästelser om framtiden, så kallad forward guidance utan att det är den inkommande statistiken som avgör. Det gäller inte bara den real amerikanska ekonomin, det vill säga utvecklingen i exempelvis BNP och på arbetsmarknaden. Fed kommer också att hålla ett vakande öga på vad som händer på finansmarknaderna och i den internationella ekonomin. 

Planen är fortfarande att gradvis höja räntan. Fed håller alla dörrar öppna och det hade inte förvånat om Janet Yellen haft en mjukare ton. Men med tanke på hur oroligt det har varit den senaste tiden är det osannolikt att det blir en höjning redan vid mötet nästa månad. 

Tyck till