ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Trump överlägsen segrare i New Hampshire

NEW HAMPSHIRE. Donald Trump vann en promenadseger i republikanernas primärval, med 34 procent av rösterna. Vinsten var väntad, följdes av ett förbryllande anförande, men tjänar ändå som ett styrketecken för en kampanj som snabbt lärt sig av misstagen ifrån Iowa.

”Ååå woooow. Woooow. Vad vackert.” 

Donald Trump var på ett strålande humör efter att ha kammat hem 34 procent av de republikanska rösterna i New Hampshires primärval. Efter ett snabbt hänvisning till de närvarande vid valvakan, ​valde han att tacka sina avlidna föräldrar:  

”De älskar det här landet och de är väldigt glada just nu.” 

Sedan följde en till synes slumpvis vald genomgång av Donald Trumps sedvanliga kampanjlöften. 

”Vi kommer att ha starka, otroliga, gränser”, sa han bland annat. 

Ett större försvar, omsorg om tidigare soldater, och en bättre ekonomi var andra frågor som omfamnas av Trump. Just ekonomi, arbetslöshet och företagande är områden han säger sig vurma särskilt, med hänvisning till sina egna erfarenheter som framgångsrik affärsman. 

Men kompetensen tycks inte stanna där.  

”Vi ska dunka skiten ur IS”, lovade Donald Trump. 

Hans anförande ackompanjerades av hejarop och anhängare som skanderade ”USA, USA, USA” i den fullproppade lokalen. 

”Vi har tusentals människor utanför som inte ens kommer in”, konstaterade Trump glatt. 

Det spontana men glädjefyllda anförandet skilde sig drastiskt från det tal han höll för en vecka sedan, efter att han hamnat efter Ted Cruz i nomineringsmötet i Iowa. 

Den här gången var det långt till konkurrenten. Ted Cruz fick mellan 12 och 13 procent av rösterna i New Hampshire, efter John Kasich som spurtat till sig en andraplats på 16 procent.  

Med sin jordskredsseger markerar Donald Trump att hans ofta utskrattade kandidatur fortfarande är en politisk kraft att räkna med. 

Det är också en kampanj som lär sig snabbt. 

Inför nomineringsmötet i Iowa saknade Trump-kampanjen en bredare rörelse av anhängare som knackade dörr och nådde ut till väljare på individnivå. I New Hampshire växlade han upp rejält. 

”Vi lärde oss mycket om fotarbete på en vecka, det måste jag säga.” 

Han skickade också ut en motvillig gratulation till Bernie Sanders, men följde snabbt upp med en varning: 

”Han vill ge bort vård land, folks. Jag kommer inte att låta det hända”, försäkrade Trump, som så småningom avslutade sitt anförande med sitt huvudbudskap: 

”Vi kommer att göra Amerika storslaget igen.” ​

Tyck till