ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Stockholmsbörsen hittar ny kraft

Stockholmsbörsen har inlett onsdagens handel med återhämtning, i likhet med utvecklingen på de ledande europeiska handelsplatserna.

I rapportfloden hittades Ica och Hoist bland förlorarna medan Unibet och Saab klättrade. Investerare drog också en lättnadens suck sedan Millicom släppt ett habilt bokslut.

Vid 10-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 1,3 procent till 1.288. Aktier för drygt 3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Även de ledande europeiska börsindexen återhämtade sig något på onsdagsförmiddagen. Tyska DAX var 1,5 procent högre och Deutsche Bank steg omkring 10 procent efter de senaste dagarnas tunga fall. Inom sektorn steg även Commerzbank, vars bokslut väntas på fredagen, kraftigt. Under tisdagskvällen skrev Financial Times med hänvisning till anonyma källor att Deutsche Bank planerar obligationsåterköp.

I Stockholm avancerade Nordea omkring 3 procent. SEB, som tappade kraftigt på tisdagen, var nära 2 procent upp medan SHB, som gick starkt efter sin tisdagsrapport, var en knapp procent ned. Swedbank, som föll tungt sedan vd Michael Wolf sparkats på tisdagen, hämtade sig med 0,3 procent.

Oljepriset tappade rejält på tisdagskvällen, men viss återhämtning kunde skönjas på onsdagsmorgonen då Brent handlades till omkring 31 dollar per fat. Lundin Petroleum var marginellt upp. Inom råvarurelaterat backade Boliden, som rapporterar på torsdagen, med 1,4 procent.

Modejätten H&M steg 2,3 procent. UBS har höjt aktien till köp från tidigare neutral.

I rapportflödet backade Ica nära 10 procent sedan det redovisat ett justerat rörelseresultat på 1.024 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2015 - det var 10 procent sämre än väntat i SME Direkts enkät. Dagligvarubolaget har bland annat haft störningar i logistiken, problem som enligt bolagets vd Per Strömberg väntas fortsätta i det första kvartalet.

Inte heller Hoist lyckades infria marknadens förväntningar och aktien backade drygt 7 procent. Bland andra finansbolag som rapporterade var Nordax nära 4 procent lägre efter ett blandat bokslut.

Fordonsunderleverantören Concentric lyckades än en gång parera en svag marknad och leverera en stark rörelsemarginal. Försäljningen föll dock mer än väntat, ned 16 procent organiskt, och rörelseresultatet var något under analytikernas snittprognos. Aktien backade nästan 2 procent.

Saab lyfte omkring 6 procent sedan försvarskoncernen lyckats överträffa förväntningarna med råge: orderingången var 5 procent högre än väntat och resultatet före skatt i det fjärde kvartalet var 12 procent bättre än väntat, visserligen i viss mån lyft av engångsintäkter.

Unibets siffror för det fjärde kvartalet var bättre än väntat, liksom utdelningen, enligt SME Direkts analytikerenkät. Aktien klättrade med runt 9 procent.

I spelsektorn avancerade även Kambi 13 procent efter starka kvartalssiffror. Betsson rekylerade upp cirka 5 procent.

Teleoperatören Millicoms ebita-resultat var något under förväntan, men justerat för engångsposter låg det strax över SME-konsensus. Den pressade aktien steg med 3 procent.

På onsdagseftermiddagen kommer blickarna att riktas mot Fed-chefen Janet Yellen, som ska hålla sitt halvårsvisa anförande i representanthusets finansutskott.

Jämför aktiedepåer - hitta lägsta courtaget (Extern tjänst)

Tyck till