ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

SD-stöd för Alliansen med villkor

En gemensam Alliansbudget kan räkna med ja från Sverigedemokraterna. Men SD-ledaren Jimmie Åkesson garanterar inget stöd efter det, då krävs förhandlingar.

"Vi kan se till så att vi fäller regeringen. Men vill man sedan ha vårt stöd under sin tid vid regeringsmakten måste man vara beredd att förhandla med oss. Alliansen kan inte räkna med något ovillkorligt stöd", säger Åkesson i en intervju med TT.

I höstas hävdade SD att möjligheterna att få till stånd en ändring av invandringspolitiken i riksdagen var uttömda. I det undantagstillstånd och risk för nationens undergång som enligt SD då rådde, var det enda rätta att rikta in sig på kampanj utanför huset, med alla till buds stående medel. Men sedan dess har regeringen och de borgerliga stramat åt migrationspolitiken och stödet för SD tycks inte öka längre.

"Låt oss vänta och se om det är våra motståndares önsketänkande eller något annat. Den enda trend jag sett är att Moderaterna ökar", säger Åkesson som fortsätter att ligga på framförallt Moderaterna om samarbete.

Även om det finns de som på lokal nivå vill öppna dörren för SD i riksdagen har de fyra borgerliga partiernas ledningar varit avvisande.

"Man har någonstans målat in sig i ett hörn och det är svårt att ta steget. Men med tanke på vad som hänt i migrationspolitiken de senaste månaderna är steget betydligt kortare", säger Åkesson.

I SD:s budgetmotion i höstas hade partiet en finansiering för sin politik på 59 miljarder och mer än hälften av det var stora neddragningar på invandring och integration. Integrationspolitiken skulle slopas.

Nu säger Åkesson att integrationspolitiken blir "extra viktig" framöver och att partiet är berett att förhandla även om stora integrationssatsningar.

"Absolut, vi är beredda att ta det ansvar som krävs."

Men SD tror inte på borgerliga särlösningar som lägre ingångslöner för nyanlända eller instegsjobb. Snarare generella skattelättnader.

"Vi är inte beredda att anamma deras integrationspolitik, vi har vår och man kanske kan mötas någonstans på halva vägen."

Åkesson säger att partiet "självklart" måste förhålla sig till att det nu har kommit många fler människor till Sverige än vad tidigare prognoser sagt och att många av dem troligen får permanenta uppehållstillstånd.

På frågan om han skulle vilja kunna riva upp permanenta uppehållstillstånd svarar han att han tror att det inte går och att det skulle vara juridiskt komplicerat. Men det borde finnas en överenskommelse i EU om att det borde vara möjligt om det kommer fram i efterhand att någon som fått tillstånd borde ha sökt asyl i ett annat EU-land först.

"Då har man ju fått det på felaktiga grunder, jag är öppen för att utreda det."

"Jag skulle inte ha några moraliska problem med att göra det. Hade jag ett trollspö skulle jag gärna göra det."

Åkesson känner sig ännu missförstådd och påklistrad en felaktig bild av framförallt de övriga partiernas toppskikt.

TT: Vad är det för bild?

"Huruvida vi är rumsrena eller inte", säger Åkesson och menar att på många andra håll har folk förstått att SD är "vanliga människor med vanliga åsikter".

Nyligen fick en manifestation i Stockholm, arrangerad av en SD-politiker från Enköping, uppmärksamhet. Inte minst för att där syntes flera företrädare för nazistiska och högerextrema intressen.

Åkesson säger att han inte vet mer om manifestationen än vad han läst i tidningen, men att man inte kan "frifräsa" som Sverigedemokrat och arrangera vilka jippon som helst.

"Det var naivt och onödigt."

Tyck till