ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Regeringen: Vi klarar jobbgarantin

  • Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister. Foto: Stina Gullander/TT

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson räknar med att under mandatperioden kunna uppfylla vallöftet om 90-dagarsgarantin för unga.

Det sade hon vid en pressträff på onsdagen.

Hon sade att trenden går åt rätt håll, andelen unga som är i arbete, utbildning eller programinsats inom 90 dagar från inskrivning vid Arbetsförmedlingen ökar. Dock är det en bit kvar till målet att alla inom 90 dagar ska ha erbjudits jobb, utbildning eller praktik.

"Utvecklingen när det gäller ungdomar går åt rätt håll, men det är klart att vi har en bit kvar innan vi nått upp till vårt vällöfte", sade hon och tillade att hon dock räknar med att kunna möta väljarna 2018 med ett uppfyllt löfte.

Vidare om unga, 15-24 år, sade hon att sysselsättningen i gruppen ökar och att arbetslösheten sjunker, även om den fortsatt ligger på närmare 19 procent.

"För ungdomar har vi i dag en högre sysselsättningsgrad än vi hade innan finanskrisen", sade hon.

Långtidsarbetslösheten bland unga har också sjunkit och är nu lägre än den var före finanskrisen, vilket Ylva Johansson lyfte fram som särskilt glädjande.

Vad gäller utvecklingen på arbetsmarknaden generellt var hon optimistisk.

"Sysselsättningen ökar ganska kraftigt både som antal och andel, arbetslösheten minskar och de lediga jobben har aldrig någonsin varit fler än de är just nu", sade hon.

Hon sade att sysselsättningsgraden bara är någon tiondels procentenhet lägre än den var före finanskrisen. Sysselsättningsgraden ökar stadigt för dem som är äldre än 55 år, men med arbetslösheten händer inte så mycket i den gruppen. Arbetskraftsdeltagandet fortsätter att stiga lite överlag, framför allt just i gruppen 55+.

"Man kan och vill jobba längre", sade arbetsmarknadsministern.

Sysselsättningsgraden ökar också bland utrikes födda kvinnor, den grupp som har den lägsta sysselsättningsgraden.

"Det är den grupp som ökar sin sysselsättning allra mest på arbetsmarknaden och där det är den tydligaste minskningen av arbetslösheten", sade Ylva Johansson.

Hon konstaterade vidare att det aldrig funnits så många lediga jobb i Sverige som i dag och att det finns en bred efterfrågan på många olika yrkesgrupper.

Hon sade att en trend som syns är att om man inte får tag i exempelvis lärare eller socialsekreterare anställer man nu annan personal med lägre utbildning för att avlasta de yrkesgrupper man har svårt att rekrytera.

Spar 100-tals timmar på jobbsöket med Di KarriärPush! (Extern tjänst)

Tyck till