ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Dollarn fortsätter att tappa mot yenen

USA-räntorna handlades sidledes efter svensk stängning på tisdagen, men har sjunkit i onsdagens asiatiska handel samtidigt som dollarn har tappat ytterligare mot yenen. Wall Street stängde svagt ned, medan priset på brent-olja sjönk drygt 6 procent till 30:80 dollar per fat.

Tidigt på onsdagsmorgonen är den amerikanska tioårsräntan 3 punkter lägre till 1,71 procent, jämfört med svensk stängning i går.

En emission av treåriga obligationer för 24 miljarder dollar fick ett svagt mottagande och fick betyget "2" på en femgradig skala.

Obligationerna såldes till en ränta på 0,844 procent, den lägsta sedan i mars 2014, och täckningsgraden blev 2,74, jämfört med 2,94 vid den senaste emissionen. Det var också den lägsta sedan 2,62 vid en emission i juli 2009.

Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 41,5 procent, jämfört med 62,8 procent vid den föregående emissionen.

I tisdagens primärval i delstaten New Hampshire tog Bernie Sanders som väntat hem segern för demokraterna, men han vann med oväntat stor marginal mot Hillary Clinton, medan Donald Trump vann klart för republikanerna.

I eftermiddag väntas ingen USA-statistik, men Fed-chefen Janet Yellen håller klockan 14.30, svensk tid, sitt halvårsvisa anförande i representanthusets finansutskott.

En mild förbättring i arbetsmarknadsstatistik på tisdagen gör det marginellt mindre sannolikt att Fed-chefen kommer att vara lika duvaktig som marknaderna skulle vilja, twittrade Deutsche Banks chefekonom för USA, Joseph Lavorgna, på tisdagseftermiddagen.

Eftersom Janet Yellen ska tala för hela ränterådet, FOMC, kommer hennes kommentarer sannolikt att låta liknande dem i uttalandet efter mötet den 27 januari.

"Men vi räknar ändå med att hon kommer att ha en något duvaktig ton med tanke på den nyliga avmattningen i ekonomin och den dramatiska åtstramningen av de finansiella förhållandena", skriver chefekonomen i ett kundbrev inför onsdagens handel.

Han skriver att med tanke på Fed-chefens fokus på en arbetsbaserad inflationsprocess så tror de inte att hon kommer att helt backa från en penningpolitisk åtstramning i år.

Han noterar att om Janet Yellen håller fast vid att lämna dörren öppen för att höja räntorna senare i år så skulle finansmarknaderna kunna reagera ännu mer negativt. På tisdagskvällen indikerade fed funds-terminerna noll procent sannolikhet för en räntehöjning i mars och strax under 30 procent sannolikhet för en räntehöjning senare i år.

Deutsche Bank har en räntehöjning i år i sin prognos, i december, men varnar för att mycket hänger på utvecklingen för de finansiella förhållandena.

"Om de stramas åt ytterligare kommer sannolikheten för en recession, som vi nu bedömer ligger på 40 procent, att stiga ytterligare. Om det ser ut som att ekonomin vänder nedåt kommer Fed att ge upp decembers räntehöjning och antagligen ge sig in på negativa räntor", enligt Joseph Lavorgna.

I primärvalet i New Hampshire vann Vermontsenatorn Bernie Sanders stort på den demokratiska sidan och fastighetsmagnaten Donald Trump tog hem en klar seger för republikanerna.

Japanska räntor har vänt uppåt och tioårsräntan handlas återigen över nollstrecket, på +0,3 procent, vilket är upp 6 punkter från svensk stängning på tisdagen, medan Tokyobörsen sjunker och yenen har stärkts ytterligare mot dollarn.

Japanska räntor sjönk kraftigt i den tidiga Asienhandeln på tisdagen, men hämtade sig till USA-handeln, och har sedan fortsatt uppåt i dagens Asienhandel.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:129 mot dollarn, upp från 1:127 i går eftermiddag, medan dollarn i sin tur har tappat till 114:5 mot yenen, från 115:2.

Peter Boockvar, chefanalytiker på The Lindsey Group, sade till tidningen Wall Street Journal att dollarförsvagningen mot yenen har mer att göra med minskade utsikter för framtida räntehöjningar i USA än med Japans penningpolitik.

"Dollarn har stärkts mycket det senaste året på förväntningar om räntehöjningar i år, med det ser alltmer otroligt ut att Fed kommer att göra det givet hur svag vår ekonomi är", sade han.

Kronan är ett halvt öre starkare mot dollarn och 1 öre svagare mot euron.

På den europeiska makroagendan finns bland annat industriproduktion från Frankrike och Storbritannien samt KPI från Danmark och Norge.

Här hemma väntas från SCB hushållskonsumtion samt näringslivets produktion, båda för december.

Tidigare på onsdagsmorgonen rapporterade Svensk Handel/Stil att klädhandeln ökade med 3 procent i januari och skohandeln med 8,8 procent.

Onsdag 6.20 (tisdag kl.16:15)
USD/SEK 8:4087 (8:4134) EUR/USD 1:1295 (1:1272)
EUR/SEK 9:4978 (9:4835) USD/JPY 114:49 (115:23)
Jp obl 2 -0,22 (-0,24) Jp obl 10 0,03 (-0,03)
Ty obl 2 -0,52 (-0,52) Ty obl 10 0,23 (0,25)
US obl 2 0,69 (0,67) US obl 10 1,71 (1,74)