1515

Räntor och valutor: Dollarn fortsätter att tappa mot yenen

USA-räntorna handlades sidledes efter svensk stängning på tisdagen, men har sjunkit i onsdagens asiatiska handel samtidigt som dollarn har tappat ytterligare mot yenen. Wall Street stängde svagt ned, medan priset på brent-olja sjönk drygt 6 procent till 30:80 dollar per fat.

Tidigt på onsdagsmorgonen är den amerikanska tioårsräntan 3 punkter lägre till 1,71 procent, jämfört med svensk stängning i går.

En emission av treåriga obligationer för 24 miljarder dollar fick ett svagt mottagande och fick betyget "2" på en femgradig skala.

Obligationerna såldes till en ränta på 0,844 procent, den lägsta sedan i mars 2014, och täckningsgraden blev 2,74, jämfört med 2,94 vid den senaste emissionen. Det var också den lägsta sedan 2,62 vid en emission i juli 2009.

Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 41,5 procent, jämfört med 62,8 procent vid den föregående emissionen.

I tisdagens primärval i delstaten New Hampshire tog Bernie Sanders som väntat hem segern för demokraterna, men han vann med oväntat stor marginal mot Hillary Clinton, medan Donald Trump vann klart för republikanerna.

I eftermiddag väntas ingen USA-statistik, men Fed-chefen Janet Yellen håller klockan 14.30, svensk tid, sitt halvårsvisa anförande i representanthusets finansutskott.

En mild förbättring i arbetsmarknadsstatistik på tisdagen gör det marginellt mindre sannolikt att Fed-chefen kommer att vara lika duvaktig som marknaderna skulle vilja, twittrade Deutsche Banks chefekonom för USA, Joseph Lavorgna, på tisdagseftermiddagen.

Eftersom Janet Yellen ska tala för hela ränterådet, FOMC, kommer hennes kommentarer sannolikt att låta liknande dem i uttalandet efter mötet den 27 januari.

"Men vi räknar ändå med att hon kommer att ha en något duvaktig ton med tanke på den nyliga avmattningen i ekonomin och den dramatiska åtstramningen av de finansiella förhållandena", skriver chefekonomen i ett kundbrev inför onsdagens handel.

Han skriver att med tanke på Fed-chefens fokus på en arbetsbaserad inflationsprocess så tror de inte att hon kommer att helt backa från en penningpolitisk åtstramning i år.

Han noterar att om Janet Yellen håller fast vid att lämna dörren öppen för att höja räntorna senare i år så skulle finansmarknaderna kunna reagera ännu mer negativt. På tisdagskvällen indikerade fed funds-terminerna noll procent sannolikhet för en räntehöjning i mars och strax under 30 procent sannolikhet för en räntehöjning senare i år.

Deutsche Bank har en räntehöjning i år i sin prognos, i december, men varnar för att mycket hänger på utvecklingen för de finansiella förhållandena.

"Om de stramas åt ytterligare kommer sannolikheten för en recession, som vi nu bedömer ligger på 40 procent, att stiga ytterligare. Om det ser ut som att ekonomin vänder nedåt kommer Fed att ge upp decembers räntehöjning och antagligen ge sig in på negativa räntor", enligt Joseph Lavorgna.

I primärvalet i New Hampshire vann Vermontsenatorn Bernie Sanders stort på den demokratiska sidan och fastighetsmagnaten Donald Trump tog hem en klar seger för republikanerna.

Japanska räntor har vänt uppåt och tioårsräntan handlas återigen över nollstrecket, på +0,3 procent, vilket är upp 6 punkter från svensk stängning på tisdagen, medan Tokyobörsen sjunker och yenen har stärkts ytterligare mot dollarn.

Japanska räntor sjönk kraftigt i den tidiga Asienhandeln på tisdagen, men hämtade sig till USA-handeln, och har sedan fortsatt uppåt i dagens Asienhandel.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:129 mot dollarn, upp från 1:127 i går eftermiddag, medan dollarn i sin tur har tappat till 114:5 mot yenen, från 115:2.

Peter Boockvar, chefanalytiker på The Lindsey Group, sade till tidningen Wall Street Journal att dollarförsvagningen mot yenen har mer att göra med minskade utsikter för framtida räntehöjningar i USA än med Japans penningpolitik.

"Dollarn har stärkts mycket det senaste året på förväntningar om räntehöjningar i år, med det ser alltmer otroligt ut att Fed kommer att göra det givet hur svag vår ekonomi är", sade han.

Kronan är ett halvt öre starkare mot dollarn och 1 öre svagare mot euron.

På den europeiska makroagendan finns bland annat industriproduktion från Frankrike och Storbritannien samt KPI från Danmark och Norge.

Här hemma väntas från SCB hushållskonsumtion samt näringslivets produktion, båda för december.

Tidigare på onsdagsmorgonen rapporterade Svensk Handel/Stil att klädhandeln ökade med 3 procent i januari och skohandeln med 8,8 procent.

Onsdag 6.20 (tisdag kl.16:15)
USD/SEK 8:4087 (8:4134) EUR/USD 1:1295 (1:1272)
EUR/SEK 9:4978 (9:4835) USD/JPY 114:49 (115:23)
Jp obl 2 -0,22 (-0,24) Jp obl 10 0,03 (-0,03)
Ty obl 2 -0,52 (-0,52) Ty obl 10 0,23 (0,25)
US obl 2 0,69 (0,67) US obl 10 1,71 (1,74)


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?