ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ränteproffsen: Ingves sänker igen

  • Foto: Marcus Ericsson/TT
Riksbankschefen Stefan Ingves meddelar en ny räntesänkning på torsdagens enligt en majoritet av analytikerna. Men en svag krona och stark svensk ekonomi får några bedömare att tveka.

Inför torsdagens nya räntebesked räknar 9 av 14 analytiker med att Riksbanken sänker reporäntan från nuvarande minus 0,35 procent, enligt SME Direkts prognosenkät. Stalltipset är 0,10 procentenheters sänkning till minus 0,45.

Till argumenten för en ny sänkning hör att världen stora centralbanker rört sig i en mjukare riktning sedan det förra riksbanksbeskedet i december.

Bank of Japan har sänkt till minusränta, europeiska ECB har flaggat för fler lättnader i mars, Bank of England har skjutit fram sin första räntehöjning och marknaden räknar kallt med att USA:s Fed rejält sänker sin räntebana för i år.

På svensk front har Riksbanken tvingats hacka i sig två månader med markant trögare inflationssiffror än de egna förväntningarna.

I december mattades inflationen för tredje månaden på raken enligt KPIF, Riksbankens favoritmått på inflation som räknar bort ränteeffekter. Decembernivån 0,9 procent är en bra bit ifrån målet om 2 procent, som Riksbanken räknat med att nå upp till redan i höst.

Det pressar Riksbanken att agera för att inte förlora färdriktning mot inflationsmålet.

Det saknas dock inte argument för Riksbanken att sitta still i båten.

Svensk BNP-tillväxt på nästan 4 procent just nu är oväntat stark och inflationsförväntningarna har stabiliserats. Samtidigt har kronan snabbt försvagats de senaste veckorna. Det kan väntas hjälpa Riksbanken i jakten på inflation, via stigande importpriser.

Nordea skriver i ett kundbrev att mjukare signaler från omvärldens centralbanker väger tyngst. Riksbanken får svårt att själv stå kvar när centralbanksvärldens stora elefanter mjukar upp räntepolitiken ytterligare.

"Vi räknar därför med att Riksbanken tar ett varv till med åtgärder för att lyfta inflationen", skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson, som räknar med att räntan sänks till -0,45 procent, och att räntebanan kommer att visa att den första räntehöjningen senareläggs.

Swedbanks chefsekonom Anna Breman spår också en sänkning. Men understryker att den snabba kronförsvagningen till omkring 9,50 mot euron på onsdagen gör läget ”ovanligt osäkert”.

”Kommunikationen har varit otydlig givet alla alternativa åtgärder inför det här mötet. Det är valutainterventioner, räntesänkning och utökade obligationsköp.”

”När kronan stod i 9,25 mor euron och Riksbanken stod inför svaga inflationsutfall, ECB:s mjuka signaler och en avtalsrörelse för dörren. Då satte vi prognosen om en sänkning. Nu när kronkursen försvagats kan Riksbanken känna ett mindre behov av att sänka”, fortsätter Anna Breman.

Även SEB:s chefsstrateg Johan Javeus ser kronkursen som ett skäl att nyansera sin huvudbedömning om en ny sänkning på torsdagen.

”Kronans försvagning är inte på grund av vad Riksbanken har gjort utan på grund av en allmän marknadsoro. Å andra sidan har vi en besvärande inflationsutveckling. Hur Riksbanken väljer att väga det där är svårt att säga.”

Tyck till