ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Räkna med ett blodbad i sydstaterna

Kampen om kandidaturerna i USA har bara börjat. Ett blodbad väntar nu bland de moderata republikaner som hoppas överleva kommande primärval och nomineringsmöten – för att på sikt utmana jätten Donald Trump.

Trots att en Trumpseger var väntad i New Hamsphire, så är beskedet en sensation. Att 35 procent av väljarna ger honom sitt stöd visar att hans kampanj inte är den ihåliga sufflé som många hoppats. Det visar också att Donald Trump är en slug affärsman, som lär av sina misstag snabbt.

I Iowa såg han sig omsprungen av Ted Cruz överlägsna kampanjorganisation. Bara en vecka senare hade han själv anhängare på plats som knackade dörr och ringde runt, ett avgörande politiskt fotarbete.

John Kasich, som med 16 procent av rösterna tog hem en stark andraplats, har en tuff uppgift framför sig. Hans kampanjbuss är redan på plats i South Carolina – där han hoppas på ett mirakel.

Istället för att tampas mot Donald Trump, ska han göra upp om vem som ska bli ett det icke-galna konservativa alternativet – en position som också Jeb Bush och Marco Rubio vill ta.

Deras gäng ser ut att ha blivit lite tunnare, då New Jersey-guvernörer Chris Christie dragit sig tillbaka och förra HP-chefen Carly Fiorina marginaliserats.

Den fortsatta gallringen kan dock ta lång tid. En bombmatta av negativ tv-reklam som redan har börjat sändas i sydliga delstater tyder dessutom på att den kommer att bli tuff.

Donald Trump är dock inte den enda frifräsande republikanen som har underskattas gravt. Ted Cruz klarade sig överraskande bra, med 12 procent av en väljarkår som vi inte trodde passade hans hårt religiösa framtoning.

I South Carolina och Nevada kan han chockera på nytt, innan det blir dags för en avgörande revolverduell i Texas på supertisdagen den 1 mars.

Överraskningarnas tid är inte förbi i USA.

Tyck till