ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Norden: Telenor tyngde i Oslo

En bred återhämtning kunde skönjas på världens aktiebörser under onsdagen, och Nordenbörserna följde med bortsett från Oslo.

Minskad bankoro i Europa och ett duvaktigt tal från Janet Yellen kan ha gett bränsle till börsuppgången.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid stängning 3 procent högre till nivån 850.

På europeiskt börsgolv rusade Deutsche Bank 12 procent på mediauppgifter om att banken ska köpa tillbaka obligationer, vilket lyfte banksektorn som gått väldigt svagt sedan årsskiftet. Vidare sade Janet Yellen att den senaste tidens marknadsturbulens riskerar att fördröja kommande räntehöjningar vilket kan ha tolkats som duvaktigt.

I Köpenhamn stängde OMXC20 vid plus 4 procent med hjälp av Nordea och Danske Bank, som ökade runt 5 procent vardera. Ännu starkare gick tungviktaren Novo Nordisk som avslutade 6,5 procent högre. Två högt uppsatta insiders har utnyttjat den senaste tidens kursnedgång och köpt aktier i läkemedelsbolaget.

Trots den breda börsuppgången stängde OBX-index vid minus 0,4 procent i Oslo. Ett av sänkena var Telenor vars aktie sjönk 6 procent efter en rapport som visat på svagare guidning än väntat. Oljan höll sig på minus fram till eftermiddagen då den vände upp tvärt till plus 3 procent vid norsk börsstängning. Trots det backade Statoil 3,2 procent, vilket vägde på index.

I Helsingfors steg OMXH25 0,8 procent främst med stöd av Nordea. Sämre gick det för Cargotec som föll 5,6 procent efter att verkstadsbolagets vinst hamnat nära 50 procent under konsensus.

Tyck till