ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Makrorådet: Rädsla för nästa svarta svan

Deutsche Bank-aktien rusade på onsdagen på uppgifter om att banken planerar att köpa tillbaka obligationer. Men oron kring bankens så kallade coco-obligationer påminner om frossan under finanskrisen.

Den tyska bjässen Deutsche Bank har under början av veckan skapat skrämselhicka på finansmarknaderna. Aktiekursen rasade under måndagen och tisdagen tillsammans med priset på bankens obligationer.

Den utlösande orsaken var oro för att Deutsche inte skulle kunna betala räntan på en speciell typ av finansieringsinstrument kallade coco-obligationer. Cocos är obligationer som om utgivaren hamnar i finansiell knipa omvandlas till aktier. Formellt sett är det frivilligt för en låntagare att betala räntan på coco-obligationer men en utebliven betalning skulle ses som en krissignal.

På onsdagen rusade i stället Deutsche-aktien, med som mest 17 procent, på uppgifter i tidningen Financial Times att banken skulle köpa tillbaka andra typer av obligationer från långivarna.

Oron kring Deutsche har smittat av sig på hela den europeiska banksektorn på ett sätt som påminner om frossan under finanskrisen. Nu liksom då pekas bristande likviditet, det vill säga svårigheter att sälja tillgångar, ut som en orsak till de kraftiga marknadsreaktionerna.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea säger i Di-podden Makrorådet, att Deutsche-frossan kommer i ett läge då marknaden redan är på helspänn.

”Det är ett sämre läge att få upp det här när marknaden redan är stressad. Samtidigt ska man komma ihåg att vi har under en lägre tid vetat att banksystemet i Europa inte har varit alldeles perfekt.”

Hon syftar bland annat på att det på många balansräkningar ligger kvar dåliga lån sedan finanskrisen.

”I första hand har man kanske tänkt på mindre banker, som skulle kunna hanteras, men Deutsche Bank är en gigant. Om det skulle gå snett där på något sätt så skulle marknaden bli oerhört stressad av det och fundera på vad det skulle få för konsekvenser för andra banker, vilka relationerna är med andra banker och vem som har fingrarna i syltburken.”

Oron kring följdeffekter och kopplingar till andra institutioner påminner också om finankrisen. Annika Winsth understryker dock att beredskapen för att hantera sådana smittoeffekter är bättre i dag.

”Om vi ser tecken på att det här blir värre så kommer centralbanken ECB att vara där direkt. De skulle till och med kunna gå ut och köpa aktier eller företagsobligationer direkt, som en väldigt tydligt signal om att ’det här ska hanteras’. Vi ska inte utesluta det.”

Annika Winsth säger att all negativ information som kommer är oroande men att den reala ekonomin fortfarande ser hyfsad ut.

”Jag skulle säga att psykologin är värre än vad data är idag. Vi har hyggliga data runtom i världen och i Sverige riktigt bra data.”

”Men är det så att all den här stressen i marknaden föder en negativ spiral också i den reala ekonomin, det vill säga att man blir så orolig att man slutar investera och konsumera då får vi realekonomiska effekter.”

Tyck till