ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Jaguar smyger in i Sverige med suv

  • GER SIG KATTEN PÅ LYFT. ”Vi aspirerar inte på att bli störst, bara vi är lönsamma”, säger Bob Grace, ny Europachef för Jaguar Land Rover. Foto: Håkan Matson

Bob Grace är ny Europachef för Jaguar Land Rover. Precis som Volvo passerade Land Rover i fjol en drömgräns för försäljningen: över 400.000 bilar.
”Men i Skandinavien har vi mer att göra, särskilt på tjänstebilsmarknaden”, säger han till Di.

Jaguar Land Rover, som ägs av indiska Tata, sålde 487.065 bilar i fjol, varav 83 986 Jaguar, en ökning med 5 procent. Europa är den största regionen, med 110.298 bilar, en ökning med hela 28 procent jämfört med 2014.

Bob Grace blev Europachef den 1 augusti, efter fem mycket framgångsrika år som chef i Kina för de två brittiska klenoderna. Han har en 30-årig karriär i bolaget bakom sig och har också jobbat i Centralamerika och Argentina.

Di träffade honom när han nyligen invigde den nya anläggningen i Danderyd, där bilarna från Land Rover står till höger innanför entrén och bilarna från Jaguar till vänster. I samband med besöket var det smygpremiär för den nya suven Jaguar F-Pace.

Ingenrisk för kannibalism mellan märkena när båda erbjuder suvar?

”Det finns alltid en risk, men såväl den totala suv-marknaden som Land Rover växer rejält. Vår F-Pace ger kunderna ännu ett val.”

Ochhur ser Jaguar-fanatikerna på en suv?

”De kommer att se på den med samma ögon som de alltid har sett på våra bilar. Med F-Pace blir märket relevant för fler kunder.”

Finnsdet någon gräns för hur mycket ni kan sträcka ut varumärket? Kan det bli kompaktbilar som era tyska konkurrenter erbjuder?

”Jag säger aldrig nej till någonting.”

Ärde tyska prestigemärkena era huvudkonkurrenter?

”Jag vill nog säga att vi plöjer vår egen fåra. Vi aspirerar inte på att bli störst, bara vi är lönsamma. Och vi ser ingen poäng med att slåss med den största killen på skolgården.”

Detdär låter lite som Volvo Cars strategi?

”Ja, precis som Volvo försöker vi tälja ut vår egen nisch, även om vi går olika vägar.”

Ernya anläggning här i Danderyd är mycket traditionell...?

”Tycker du? Detta är ett nytt koncept, den första i Skandinavien. Vi har försökt skapa en miljö som ska ge en premiumkänsla. Den är inte klinisk, utan varm och den ska ge kunderna gott om utrymme att ströva runt i. Men vi vill gärna komplettera den med en lokal inne i Stockholm, med en eller två bilar, utan att ha försäljning där.”

Harni fattat beslut?

”Det pågår definitivt en diskussion, men affärsmodellen måste fungera först.”

Hurser du på tjänstebilsmarknaden?

”Den är avgörande för oss och här har vi mycket arbete kvar. Men tittar på totalkostnaden för vår XE-modell är den på flera punkter bäst i klassen.”

Närfår vi se en eldriven Jaguar eller Land Rover?

”Vårt sätt att attackera miljöfrågan är lägre vikt, med aluminium som vi använder redan i dag, i kombination med laddhybrider och rena elbilar. Vi har redan berättat att vi, som enda officiella biltillverkare, ska delta i Formel E i samarbete med Williams. Och det dröjer inte länge innan vi bekräftar en modell som har eldrift.”

Tyck till