ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

IMF har tröttnat på Ukraina

  • Foto: TT
Nu måste Ukraina skärpa till sig, säger IMF-chefen Christine Lagarde. Annars kan landet inte längre räkna med hjälp.

Ukrainas president Petro Porosjenko var ett nytt och fräscht ansikte när han tillträdde som Ukrainas president i juni 2014. Tanken var att han skulle inleda reformer, göra upp med korruptionen och få landet på rätt spår. Men hittills har förhoppningarna inte infriats och flera ukrainska ministrar har avgått i protest mot Petro Porosjenkos politik. Så sent som i förra veckan avgick ekonomiminister Aivaras Abromavicius i protest.

Nu ryter också IMF-chefen Christine Lagarde ifrån.

”Jag är oroad över Ukrainas långsamma framsteg när det gäller att förbättra styrningen av landet, bekämpa korruptionen och minska inflytandet som egenintressen har över politiken”, säger hon i ett uttalande.

Enligt Christine Lagarde riskerar Ukraina att falla tillbaka i gamla hjulspår med en misslyckad ekonomisk politik. Och om ingenting görs varnar hon för att Ukraina inte längre kan räkna med hjälp från IMF.

”Utan omfattande nya tag för att bekämpa korruption och reforminitiativ, är det svårt att se hur ett IMF-program kan fortlöpa och vara framgångsrikt”, säger Christine Lagarde.

IMF stöttar Ukraina med ett låneprogram med ett total värde på drygt 40 miljarder dollar, motsvarande 340 miljarder kronor, i utbyte mot att landet genomför reformer.

Tyck till