ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hoppet hänger på Janet Yellen

  • Foto: TT

USA:s centralbankschef Janet Yellen bär de globala finansmarknaderna på sina axlar. Lyckas hon tända nytt hopp för världsekonomin efter att året inletts med börskaos?

Svårt tilltygade finansmarknader väntar spänt på vad Janet Yellen, chef för USA:s centralbank Fed, säger om konjunkturen och om framtida räntehöjningar. Stockholmsbörsen och USA-index har fallit med omkring 10 procent sedan årsskiftet, i Kina uppmäts Shanghaibörsens ras till det dubbla.

På onsdagen håller Fedchefen det första av två tal till kongressen i Washington denna vecka. Klockan 16 svensk tid tar hon bladet från munnen i representanthusets finansutskott.

Vid besöken i USA:s kongress frågas Janet Yellen ut om allt från räntehöjningar till bankreglering. Men allra mest lystrar de nervösa finansmarknaderna.

Om Janet Yellen ger signal om att Fed helt stänger dörren för en ny räntehöjning i mars, med hänvisning till ökad osäkerhet, väntas det glädja marknaderna.

Placerarna får inte alls ihop sina egna förväntningar om förmörkade globala utsikter, med Feds decemberbesked att USA är starkt nog att höja styrräntan höjs hela fyra gånger under 2016.

”I dag är det en avgrund mellan vad Fed själva har sagt och vad marknaden tror att de ska göra med räntan. Enligt marknadsprissättningen väntas inte ens en höjning i år. Jag tror att förhoppningarna är att Janet Yellen tonar ned behovet att höja räntan i alla fall under första halvåret”, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

Janet Yellens nya signaler är helt centrala för marknaderna efter att oron skenat med nya börs- och oljeprisras, enligt Anna Breman, chefekonom för Swedbank.

”Det finns ett stort behov av att Yellen kommer ut och lugnar marknaden. Det är väldigt viktigt just nu.”

Förväntningarna är att Janet Yellen både ska säga att man skjuter på räntehöjningar men samtidigt ge lugnande besked om att ekonomin går bra.

”Det är inte en helt lätt uppgift”, säger Anna Breman.

”Det är inte uppenbart att hon lyckas lugna marknaderna. Jag tror att hon kommer att vara väldigt nyanserad. Hon kommer att göra en snygg balansgång, men marknadens oro just nu är så stor att det inte räcker”, tillägger hon.

Givet den usla starten på börsåret lär Janet Yellen krävas på svar från frågvisa kongressledamöter om Feds första räntehöjning i december var ett misstag. Men Janet Yellen har hittills kunnat hitta argument för varje steg i stramare riktning mer hjälp av stigande temperatur i USA:s inflations- och arbetsmarknadssiffror.

Tyck till