ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fondspararna flyr från aktiefonder

  • Foto: Leif R Jansson / TT
Fondspararna drog sig ur marknaden i januari. Nettouttagen ur fonder landade på 10,8 miljarder under årets första månad där de överlägset största uttagen skedde i aktiefonder.

Den stormiga januaribörsen satte sina spår även på fondmarknaden. Nettouttagen från aktiefonder landade på 15,5 miljarder kronor medan uttagen från obligationsfonder uppgick till 2,3 miljarder kronor, enligt statistik från Fondbolagens förening.

På andra sidan kolumnen noterade penningmarknads- och hedgefonder nettoinsättningar på 5,1 respektive 1,3 miljarder kronor. Totalt landade nettouttagen ur fonder på 10,8 miljarder kronor i januari.

”Oron på världens aktiemarknader präglade nettosparandet i fonder under januari månad. Men även om aktiefonder uppvisade nettouttag kan det vara värt att notera att de flesta sparare ser långsiktigt på sitt fondsparande och nettouttagen motsvarade knappt en procent av den totala fondförmögenheten i aktiefonder”, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening.

De största uttagen skedde i Sverigefonder där nettouttagen uppgick till 5.869 miljoner kronor. Den enda aktiefondkategorin med positiva siffror var globalfonder som hade ett nettosparande på 45 Mkr.

”Svenskarna sålde 4,8 procent av sina innehav i Japanfonder och 3,8 procent av Kinafonderna. I USA-fonder sålde svenskarna 3,5 procent av innehaven. När det kommer till branschfonder sålde svenskarna 2,2 procent av innehaven. Här var det mest bioteknikfonder som fick stryka på foten. Var femte sparare i bioteknik har sålt alla sina innehav den senaste månaden, visar statistik från 370.000 fondkonton”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Totalt minskade fondförmögenheten i Sverige med 158 miljarder kronor och låg vid slutet av januari på 3.088 miljarder kronor. Av den totala fondförmögenheten var 54 procent, eller 1.681 miljarder kronor, placerade i aktiefonder.

Traditionellt sparande? Hitta bästa sparkontot (extern tjänst)

Nettosparande i fonder, januari 2016
Miljarder kronor Nettosparande
Aktiefonder -15,5
Blandfonder -0,1
Obligationsfonder -2,3
Penningmarknadsfonder 5,1
Hedgefonder 1,3
Övriga fonder 0,8
Summa -10,8

Källa: Fondbolagens förening.

Tyck till