ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bud på Meda

Det amerikanska läkemedelsbolaget Mylan bjuder 84 miljarder kronor, inklusive Medas nettoskuld, för svenska Meda. Den här gången är storägarna, familjen Olsson via Stena samt Rottapharm, med på noterna.

Amerikanska Mylan bjuder 165 kronor per aktie för Meda och vill betala med en kombination av aktier och kontanter. Premien är rejäl, Meda stängde på 83 kronor i tisdags.

Budet är värt nästan 10 miljarder dollar, eller 84 miljarder svenska kronor, vilket gör budet till ett av det absolut största – om inte det allra största – på ett svenskt bolag hittills.

Stena Sessan Rederi, som äger nästan 21 procent av röster och kapital i Meda har förbudit sig att acceptera budet, liksom näst största ägaren Rottapharm, med 9 procent av aktierna. Såvida det inte kommer ett konkurrerande bud som är värt mer än 15 kronor mer per aktie, kommer de att lämna in sina aktier.

Om en annan budgivare vill matcha Mylans bud måste man lägga sig 15 kronor över deras bud på 165 kronor per aktie.

Budet rekommenderas av styrelsen, som leds av Martin Svalstedt, vd för Stena Sessan. Styrelsen har låtit SEB granska budet.

Mylan föll efter att budet på Meda annonserats. Aktien backade med drygt sju procent i efterhandeln på Nasdaq.

För knappt två år sedan uppvaktade Mylan också Meda, men då avfärdade Medas styrelse det indikativa budet, som innebar betalt i Mylan-aktier. Att Mylan höjde budnivån från motsvarande 130 till 145 kronor per aktie blidkade inte styrelsen som då ansåg att nivån inte återspeglade bolagets verkliga värde. Premien i det aktiebudet var 50 procent.

Den här gången bjuder Mylan alltså en betydligt högre premie, och har därmed fått med sig familjen Olsson, som äger Stena. På en telefonkonferens efter att Mylan annonserat budet försvarade Mylans vd Heather Bresch den höga budpremien.

”Vi tar inte långsiktiga beslut som ska skapa aktieägarvärden baserat på kortsiktiga prisvariationer”, säger hon.

Meda säljer både receptbelagda och receptfria läkemedel, bland annat mot astma och allergi.

Även riskkapitalbolag och indiska Sun Pharma har enligt uppgift till Di varit intresserade av Meda de senaste åren. Även från kinesiskt håll har det räknats på Meda. 

Mylan rapporterade även på onsdagskvällen. Bolaget bommade analytikernas förväntningar då man redovisade en omsättning per aktie på 1,22 dollar. Förväntningarna låg på 1,28 dollar per aktie.

Mylan försökte 2014 köpa Perrigo för 26 miljarder dollar, men misslyckades.

Tyck till