ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bra drag på börsen

  • Foto: TT

Onsdagen ser ut att bli en bra dag på börsen. Vid kvart över fem hade Stockholmsbörsen stigit med 1,9 procent vilket gör onsdagen till en av årets bästa börsdagar.

Det ser ut att bli en munter dag på världens aktiemarknader. Samtliga större europeiska och amerikanska index kunde vid kvart över fem stoltsera med gröna siffror. Stockholmsbörsen stod för en av årets bättre börsdagar med en uppgång på 1,9 procent.

I täten bland storbolagen gick pappersbolaget Billerud Korsnäs som stiger med omkring 8 procent. Bolaget levererade en rapport för det fjärde kvartalet 2015 med lite blandade siffror. Flera poster var i linje med analytikernas förväntningar medan nettoresultat missade analytikernas prognos med 7 procent. Ett riktigt glädjeämne var dock styrelsens utdelningsförslag på 4,25 kronor per aktie vilket var en ordentlig höjning från 3,15 kronor per aktie i fjol.

Näst bäst gick det för spelbolaget Netent som stiger med 7,9 procent. Aktien fick ordentlig draghjälp av branschkollegan Unibet vars kvartalsrapport fick spelsektorn att rekylera uppåt efter den senaste tidens oro kring skatter och kommande marknadsreglering. För Unibet låg kursuppgången på 6,7 procent.

Mörkare var det för livsmedelsbjässarna där Ica gick i bräschen för nedgången med ett ras på 12,8 procent. Bolaget flaggade för hårdare konkurrens och levererade en rapport för det fjärde kvartalet 2015 som inte föll marknaden i smaken. Även branschkollegan Axfood drogs med i fallet och aktien backade med 4,3 procent.

Bland de lite mindre bolagen gick CLX Communications, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, som tåget och aktier stiger med 10,1 procent. Gruvbolaget Semafos aktieägare hade dock en tyngre dag och aktien backade med 10 procent.

På oljefronten sjönk USA:s lager av råolja, exklusive strategiska lager, med 0,75 miljoner fat förra veckan jämfört med veckan innan. Marknaden hade förväntat sig en uppgång på 3,7 miljoner fat och oljepriset rusade initialt innan det åter föll tillbaka.

Strax innan klockan halv sex hade spotpriset för Brentolja stigit med 0,4 procent och gick nu för 30,9 dollar per fat medan WTI-oljan backat med 2,4 procent och handlades för 27,7 dollar per fat.

Tyck till