ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Börsyran fick ett abrupt slut

Dagens industris tredje decennium innehöll nya begrepp som cyberrymden, den nya ekonomin, it-bubbla, krig mot terrorn och tsunami. Börsnoteringen av Telia och premiepensionen gjorde svenskarna intresserade av aktier och börsen.

Decenniets första år präglades näringslivet av de stora fusionerna. Statliga Nordbanken och finländska Merita gick samman och vid millennieskiftet köpte man danska Unibank och bildade Nordens största bank.

Även Sparbanken och Föreningsbanken slogs ihop och år 2000 blev Birgitta Johansson-Hedberg bankens vd, Sveriges första kvinnliga bank-vd. Fem år senare blev Annika Falkengren vd för SEB.

Skogsjätten Stora gick samman med finländska Enso och blev världens största massaproducent. Läkemedelsföretaget Astra fusionerades med brittiska Zeneca.

Hos fordonstillverkaren Volvo skedde ett förarbyte. Vd Sören Gyll lämnade 1997 över till den tidigare Electrolux-chefen Leif Johansson. Två år senare knoppade han av och sålde Volvo Personvagnar för 50 miljarder kronor till den amerikanska biltillverkaren Ford.

Wallenbergsfärens starkast lysande stjärna Percy Barnevik lämnade jobbet som vd i kraftjätten ABB och tog över efter Peter Wallenberg i familjens maktbolag Investor 1997. Under andra halvan av decenniet blev han dock rubrikernas man då han kunnat kvittera ut cirka 1 miljard kronor i pension från ABB. Över hälften betalade han tillbaka, resten har gått till välgörande ändamål.

Åren före millennieskiftet drabbades Sverige av it-yra. Med budskap om den nya ekonomin tändes unga näringslivsstjärnor. Jonas Birgersson, som gav fleecetröjan ett ansikte, missionerade om bredband åt alla och grundade Bredbandsbolaget och internetkonsulten Framtidsfabriken, senare Framfab. Johan Staël von Holstein, en driven it-entreprenör, grundade internetkonsulten Icon Medialab. Startkapitalet kom från riskkapitalbolag, en ny snabbväxande bransch i Sverige.

Andra nyheter som de här första åren gjorde avtryck var guldyran som drabbade Sverige 1996 när Ludmila Engquist tog OS-guld på 100 meter häck i Atlanta. Året efter sörjde en hel värld när 1990-talets stilikon lady Diana, tidigare gift med brittiska prins Charles, omkom i en bilolycka i Paris. Tony Blair, som var ny premiärminister i Storbritannien, kallade henne för folkets prinsessa. Labour hade tagit makten efter arton år av konservativt styre.

Det nya millenniet inleddes med invigningen av Öresundsbron och börsnoteringen av telejätten Telia i juni år 2000 lockade 900 000 svenskar att köpa aktien. Vd Marianne Nivert slog ihop bolaget med finländska Sonera två år senare. Börsintresset späddes på när svenskarna själva fick investera delar av sitt pensionskapital, premiepensionen, i aktiefonder.

Samtidigt gick luften ur it-bubblan. Börsåret 2000 slutade på minus 12 procent.

Börsraset slog också hårt mot telekomjätten Ericsson som fick se sin aktie falla från 160 till 3,60 kronor. Vd Kurt Hellström sjösatte besparingsprogram, men det var först när Carl-Henric Svanberg, framgångsrik vd för låstillverkaren Assa Abloy, tog över som vd 2003 som marknaden reagerade positivt.

När den så kallade superkonjunkturen var över upptäcktes många extravaganta bonusprogram på flera håll i näringslivet. Avslöjandet om försäkringsbolaget Skandias vidlyftiga bonusar åt ledningen tvingade bort vd Lars-Eric Peterson. I ett rättligt efterspel fälldes han först för trolöshet mot huvudman, men friades i hovrätten.

I politiken var det Göran Persson som styrde med en socialdemokratisk minoritetsregering efter att han tagit över efter partiordförande och statsminister Ingvar Carlsson 1996. Han inrättade superdepartementet som styrdes av Björn Rosengren. Och fick 2003 hantera både mordet på utrikesminister Anna Lindh och nederlaget när svenska folket röstade nej till inträde i valutaunionen EMU.

I USA fick demokraten Bill Clinton efter åtta år lämna över presidentämbetet till George W Bush i januari 2001. Den 11 september flög terrorister in två kapade passagerarplan in i World Trade Center i New York, ett dåd som sände chockvågor över världen. Och George W Bush svarade med att förklara krig mot terrorismen.

År 2002 dog finansmannen Jan Stenbeck. Oväntat tog dotter Cristina Stenbeck, 25 år, över kommandot i familjens maktbolag Kinnevik och Invik och deklarerade ”business as usual”.

Tioårsperioden avslutades med en katastrof som har lämnat djupa avtryck. Tsunamin, jättevågen, som sköljde över Thailand och Sydostasien den 26 december 2004.

I Sverige drog stormen Gudrun fram över södra Sverige och orsakade förödelse på skog och mark för mångmiljardbelopp den 8 januari 2005.

Tyck till