ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Bolund vill bakbinda Ingves

  • Foto: TT

Om Riksbanken planerar valutainterventioner bör regeringen först informeras och ges möjlighet att komma med synpunkter. Det säger finansmarknadsminister Per Bolund till Bloomberg.

Riksbanken har den senast tiden allt oftare lyft fram valutainterventioner som ett sätt att hålla uppe inflationen. Tanken är att genom att sälja kronor försvaga växelkursen. En svagare valuta ger dyrare import och därmed högre inflation.

I början av året gav Riksbankens direktion chefen Stefan Ingves och vicechefen Kerstin af Jocknick mandat att på egen hand beordra valutainterventioner. Men regeringen vill också ha ett ord med i laget innan Riksbanken gör något.

”Om de har konkreta planer tycker jag att vore bra att informera”, säger finansmarknadsminister Per Bolund, till nyhetsbyrån Bloomberg, och fortsätter ”och ge en möjlighet att komma med synpunkter”.

Med en oberoende centralbank lägger sig politiker i normalfallet inte i penningpolitiken. Per Bolund har dock tidigare uttryckt uppfattningen att valutainterventioner skiljer sig från andra penningpolitiska instrument, som exempelvis ränteförändringar.

”En del förtydliganden vore välkomna, eftersom med den lagstiftning vi har i dag är det lite oklart vilka frågor jag som politiker får ha en uppfattning om och inte – till exempel när det gäller just valutainterventioner” sa han till Di den 22 januari.

Några dagar tidigare hade den utredning om penningpolitiken som gjorts på riksdagens uppdrag rekommenderat att det i lag borde slås fast att regeringen ska besluta om Sveriges växelkursregim. Det tolkades av många som en kritik mot Riksbankens planer på valutainterventioner.

Stefan Ingves har sedan dess tydligt markerat att han anser att valutainterventioner är något Riskbanken styr över helt på egen hand.

”Valutainterventioner är en del av penningpolitiken”, sa han till nyhetsbyrån TT den 25 januari.

Riksbanken har också under den rådande penningpolitiska regimen intervenerat på valutamarknaden utan att regeringen varit inblandad. Men Per Bolund vill annat.

”Vi har en tradition av att försöka ha en dialog när viktiga beslut fattas och jag tycker att det är viktigt att vi gör så också i denna situation”, säger han till Bloomberg.

Hitta bästa möjliga boränta - jämför lån här (Extern tjänst)

Tyck till